Жінки не пускають до війська чоловіків
Волинь

Жінки не пускають до війська чоловіків

3 серпня 2014, 18:50
2
0
Сподобалось?
0

Село Старий Загорів Локачинського району минулого тижня лихоманило. Найгарячіші голови навіть забили дошками двері сільради і вимагали від секретаря написати заяву на звільнення. Ні переконування окружного комісара, ні вмовляння голови райдержадміністрації не змінили позиції сільської громади. У середу, в день, коли Президент підписав «Закон про часткову мобілізацію», жінки сіл Старий Загорів, Хорів і Новий Загорів написали звернення не відправляти чоловіків у зону АТО.

- Я попрошу чоловіків підійти до столу і уточнити дані у списку, - по-військовому чітко виголосив військовий комісар Горохівського ОРВК Віктор Павлик після двогодинних палких дебатів. - Будьте мужиками. Не ховайтесь за спідницями. Є тут чоловіки?
- Нема. Нема нікого! - пролунало кілька жіночих голосів.
Півтора десятка чоловіків принишкли на задніх рядах переповненого залу Будинку культури, де відбулися збори сільської громади. Вони і комісар добре бачили один одного. Проте підполковник не вдавався до примусу. Ще на перших хвилинах зустрічі він чітко озвучив мету приїзду:
- Я приїхав, щоб уточнити дані стосовно сімейно-майнового стану та здоров'я чоловіків, які перебувають на військовому обліку.
Діалог підполковника з найактивнішими захисницями чоловіків інколи накривала хвиля неймовірного галасу, коли волинянки одночасно і дуже емоційно ставили свої болючі «Чому?..»
- Чому беруть тільки чоловіків від плужка?
- Чому не мобілізовують прокурорів і суддів?
- Чому біженці з Донецька попивають пиво на Світязі, а воювати на схід відправляють західняків?
- Хто буде нас захищати, якщо, не дай, Боже, терористи з'являться на нашій землі, а чоловіки будуть на Донбасі?
На патріотичні заклики підполковника про захист Батьківщини у жінок була своя правда:
- Владу наші чоловіки захищати не будуть. А за Батьківщину воюватимуть разом із синами олігархів.
Ось така несправедливість і стала поштовхом до протесту. Підлила масла у вогонь і відсутність повної інформації, що породило чутки. Каменем спотикання стали списки. Ніби в п'ятницю були одні прізвища, а до понеділка стали інші, та ще й кількість зросла, бо секретар спокусилась на премію за перевиконання плану.
- Лист зі списком без заголовка і підпису надійшов на електронну адресу сільської ради з приймальні райдержадміністрації, - зазначила секретар Валентина Баран. - Ніхто нічого не змінював: ні прізвищ, ні кількості.
Військовий комісар теж запевнив усіх присутніх, що у списку усі, хто перебуває на обліку, - 65 прізвищ. Він кілька разів повторював про нові зміни у законодавстві, і насамперед стосовно віку тих, хто підлягає мобілізації.
- Мобілізовувати будуть тих, хто вже служив і хто має військову спеціальність, яка зараз потрібна у зоні АТО, - вкотре наголошував Віктор Гаврилович. - У першу чергу це прикордонники.
Під час активної фази дискусії до солдата, який супроводжував підполковника, підійшов місцевий юнак - Сергій Остапчук. На фоні загального галасу було майже непомітно, як чоловік уточнював прізвище у списку. Але вже за годину увагу присутніх привернули розпачливі слова матері Сергія:
- Я тебе виховувала і годувала, а не Порошенко!
- У мене іншого варіанта немає, - пояснив свою позицію Сергій. - Якщо будуть мобілізовувати, то піду, бо інакше - вони (терористи - прим. авт.) прийдуть сюди.
Сергій три роки тому повернувся з армії. Служив у військах протиповітряної оборони. Минулого тижня він був єдиним чоловіком, хто у старозагорівському Будинку культури уточнив прізвище у списку і в чий військовий квиток був вклеєний припис.
Наприкінці зустрічі захисниці написали звернення, у якому просили «не направляти військовозобов'язаних чоловіків у зону АТО і припинити формування батальйонів у Локачинському районі на період відсутності бойових дій на нашій території». Під ним поставили підпис 88 матерів та дружин.
Микола КОМАРОВСЬКИЙ,
Волинська область
Фото автора

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Сергій
    Сергій

    На нашій території обов"язково будуть бойові дії, якщо ховатись за спідницями. Як спрацьовує "наша хата скраю" - ми вже знаємо. Хоча деякі "чому" є досить слушні..

    4 серпня 2014, 08:31
    Відповісти
    • Тетяна
      Тетяна

      Прийдуть-прийдуть за вбитих хероями АТО дітей Донбасу! Доскакалися. Доведеться платити кров'ю свіх дітей і чоловіків. У жінок Локачинського рагону, слава Богу, вистачає розуму вступатися за рідних, щоб не робила київська хунта з них убивць та гарматне м'ясо.

      5 серпня 2014, 16:36
      Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися