Поляка з Америки на Закарпаття привезла дружина-українка
Закарпаття

Поляка з Америки на Закарпаття привезла дружина-українка

17 березня 2016, 10:43
0
0
Сподобалось?
0

Купили тут хату, пожили і… розлучилися  

У закарпатському селищі Чинадієве Мукачівського району живе поляк Едмунд Врубель. Сюди він приїхав зі Штатів – гостював у жінчиної родини і так зачарувався красою Карпатських гір, що лишився тут назавжди. Купили з дружиною просторий дім, пожили, але вона повернулася назад, а він… знову одружився.

Просили побратися з… «голубим»

У мальовничому Чинадієвому, яке зусібіч оточене горами і де протікає річечка, й поселився американський поляк Едмунд Врубель. Зустрічає, посміхаючись, моложавого вигляду чоловік, хоча йому минуло вже 75 літ! Дивується, чому преса цікавиться його персоною.

– Що писати? – неохоче махає рукою. – Ніц нема.  Але, рятуючи нас від дощу, запрошує у хату, обплетену виноградом. Показує, який робить ремонт, – і слово за словом усе-таки розповідає про своє життя.

Едмунд Врубель з Польщі. Працював у Гданську в пожежній частині. Мав дружину, двох синів та дочку, яким присвятив усе життя, дав їм вищу освіту. Але мусив покинути сім’ю, бо цікавився політикою, був особисто знайомий з Валенсою та підтримував «Солідарність». А це були 1980-і роки. На запрошення жінчиної родини зміг виїхати у Штати і там просив політичного притулку. В Америці працював на будівництві, заробляв гроші, пересилав у листах для рідних у Польщу. Посилено вчив англійську мову і зумів закінчити університет. Отримавши фах контролера-інвентаризатора, вже заробляв непогані гроші. Згодом навіть купив дім у кредит. Розлука, відстань далися взнаки – дружина вимагала розлучення.

– Бувша жона була ревнива: тільки гляну на дівочку, то всьо. Так я підписав документи і спровадив жону, – сміється Едмунд. –  Після того поїхав до її брата у гості. А він мені вирішив допомогти: запропонував, щоб я… жив з гомосексуалістом. Виявляється, їхня община дає «молодятам» 40 тисяч доларів.

– І що? «Побралися»? – жартуємо. – О, ні! – емоційно махає руками.

«Закарпаття – то є рай на землі!»

В Америці емігранти самі скрашують своє життя, організовують клуби, танці. На одній такій вечірці Едмунд познайомився з Анною із Закарпаття. 48-річна жінка раніше заміжньою не була, дітей не має. Молодша на вісім років, вона припала до душі. Їй пощастило, адже, побравшись із Врубелем, уже не була нелегалкою. Кілька разів разом гостювали у Чинадієвому. Карпатська краса так зачарувала поляка, що одного дня вирішив: їде жити в Україну.

– Ту гури, води, свіжий воздух! Гриби, ягоди, мало де на планеті знайдеш такі місця. Ту є рай на землі! – не натішиться він.

Не побоявся міняти життя у 66 років. Жінчиних родичів попросили підшукати добротний будинок. І Едмунд залишився тут. А Анна… повернулась у Штати, адже їй більше до душі американський спосіб життя, до того ж хотіла заробити пенсію. Навідувалася до чоловіка на Закарпаття раз у рік. Очевидно, знову розлука спричинила тріщину в сімейному житті, бо з Анною теж розлучився.  У 76 літ учетверте женитися не буде Живеться Едмундові на Закарпатті дуже добре вже десять років. З його американською пенсією тут, каже, нема біди. До батька не раз навідувалися діти. На городі вирощує овочі та фрукти, плекає виноград, робить вино. Познайомився з місцевими людьми, приятелював із сусідами, як то кажуть, відчув на собі, що таке українська гостинність з не однією чаркою. Проте так і не призвичаївся до місцевих порядків.

– Зайдеш до когось, перше питають: «Що п’єш?» Я можу коньячок, вино, але бутлями?! – і досі дивується такій щедрості місцевих. – Я не хочу, щоб мене так вгощали.

Не диво, що біля 76-річного американського пенсіонера крутяться місцеві жіночки. У селищі розповідають, він навіть одружився з однією, яка молодша від нього майже на сорок літ! Нібито прихворів і в селищній поліклініці познайомився з медсестрою – так у них, мовляв, і закрутився роман. Але з часом вони розійшлися. Проте Едмунд не хоче вивертати душу і лише віджартовується:

– Сам не буваю. Але четвертий раз женитися не буду,  – зізнається. – Не підходить – бардзо до побачення.

Олена ПАВЛЮК, Закарпатська область Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися