Марія КАВКА
Закарпаття

Півжиття копала могили

21 червня 2014, 11:15
0
0
Сподобалось?
0

Поки люди не стали знаходити кістки
Марія Кавка із села Горінчове Хустського району 37 років копала могили. Хоч і працювала у колгоспі ланковою, бігала на кладовище допомагати чоловікові, потім - синам. І відмовилася це робити кілька років тому, бо покійників стали хоронити на старому цвинтарі.
Не віриться, що ця маленька худенька жіночка аж до 73 років копала могили. І де тільки сили брала для такої важкої роботи?! «Ай, мені Бог давав», - махає рукою. Життя у бабці Марії нелегке. З тринадцяти років тяжко працювала на тютюновому виробництві, 34 роки віддала колгоспу, де трудилася ланковою. Тепер журиться, що пенсія мала за ті «колхозні» роки. Плаче, що раптово помер і чоловік, і син. Тепер живе разом з молодшим одруженим сином, який часто хворіє.
Крім своєї роботи у колгоспі, мала й іншу - копала могили. «Мертвих я ся нигда не бояла. Ми жили коло кладбіща, то привикли», - каже. Чоловік рив ями, а вона загрібала землю. Допомагали і сини-школярики. Помер чоловік у 51 рік на полі, коли пас корів. Стала копати зі старшим сином. Просто на кладовищі йому стало погано - встиг ще поставити хрест.
- Якраз неділя була, я йшла з церкви. Він каже: «Мамко, так щось болить». Айно я прийшла домув, його схватило, повезли на больницю і не спасли, мав 46 років, - плачучи, згадує бабця Марія. - Своїм могили не копала, у нас так не заведено. Синові - хлопець, з яким ходив у школу, чоловікові - трактор.
Як каже, і далі «тим ся занімала», допомагала своєму 74-річному дядькові, молодшому синові. І копала б ще й не рік і не два, бо силу відчувала. Проте як тільки стали хоронити покійників на давньому цвинтарі, відмовилася навідріз.
- Знаєте... на старому кладбищі зачали викопувати кістки, а я нічо не находила - або каміння, або нич, - пояснює. - Коли хоронить священик, то читає, що цей гроб печатається до второго пришестя Ісуса Христа - значить, там хоронити не можна. Цімбор (копач - авт.) викопув був браслетик з шиї, потом - голову... Айно... Вмер був молодий хлопець, та дорили до дошки з гробу. І я перестала копати, бо забоялася. Тепер от помагаю синові - і на городі, і біля хати.
Олена ПАВЛЮК,
Закарпатська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися