Розбили термометр, а кому здати ртуть?
Повідомлені новини

Розбили термометр, а кому здати ртуть?

20 листопада 2014, 11:48
0
0
Сподобалось?
0

Мабуть, кожен з нас мав необережність розбити термометр. Мало хто, особливо у селі, викликав спеціалістів, щоб очистити приміщення від ртуті, а «ловив» сріблясті кульки самостійно. Потім закопував їх у землю, мало задумуючись про шкідливість такої утилізації. Бо ж куди інакше дівати? А що робити зі старим термометром, який хоч і цілий, але зіпсований? Відповіді на ці запитання шукали, телефонуючи у різні інстанції.
Не зайве буде нагадати елементарні правила безпеки, яких варто дотримуватися, коли розбився термометр. Найперше - заборонено користуватися віником чи пилососом: з їх допомогою ртуть ще більше ділитиметься і розсипатиметься по підлозі. На руки необхідно одягнути гумові рукавички. Щоб ізолювати шкідливі елементи ртуті, треба знайти слоїк зі щільною кришкою і налити туди холодної води (вона не пропускає шкідливі випари). У якості інструменту для збору кульок можна використовувати кілька листків паперу, пластилін, скотч або пластир. Місце, де була розлита ртуть, слід змочити 0,2% розчином марганцівки або мильно-содовим (30 г соди і 40 г мила на літр води). Провітрити приміщення. А де ж подіти зібрану ртуть? Кому віддати старий термометр?
Начальник відділу регулювання природокористування, погоджувальної діяльності та моніторингу довкілля управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Ольга Грицай, почувши про проблему, зауважила, що колись у Луцьку мала свій осередок рівненська фірма «Екохелп», яка займалася утилізацією люмінесцентних лам та термометрів. Поспілкувавшись з бухгалтером цієї фірми Оленою Серафимівною, дізналися, що представники «Екохелп» щокварталу приїздять до нашого обласного центру, щоб забрати непрацюючі люмінесцентні лампи. От тільки співпрацюють вони лише з бюджетними організаціями та підприємствами, а не окремими громадянами. Укладають відповідний договір, адже за послуги з утилізації потрібно сплатити 5,6 грн за одну лампу.
- А от зі старими термометрами дещо складніше, - зітхає жінка. - Справа у тому, що їх, як і лампи, утилізують аж у Києві. І фірма, яка цим займається, виставила дещо високий рахунок. Тому й виходить: щоб здати несправний термометр, потрібно заплатити 27 гривень 32 копійки. З рідкою ртуттю взагалі не працюємо.
Завдяки Інтернету знайшла кілька фірм у Львові, які мають відповідні ліцензії і теж приймають такий «небезпечний непотріб» на спеціальних пунктах за окрему плату. Даєте три гривні, і у вас забирають несправний градусник. Та не повезе ж тітка з Любомля чи Локач старий термометр аж у Львів! А от щодо ртуті, яку ви самі вдома зібрали, на пункті її не приймуть. Нас культурно направили до еменесників - мовляв, це їхня робота. Начальник відділу інформацій та комунікацій з громадськістю центру забезпечення діяльності управління ДСНС України у Волинській області Ірина Варварук зазначає, що рятувальники виїжджають на подібні виклики, якщо знайдено ртуть поблизу житлових масивів чи на вулиці і це загрожує життю громадян. Коли люди стикаються з пдібною проблемою, то їм необхідно звернутися до представників органів місцевого самоврядування, а ті доносять інформацію до міських (районних) служб цивільного захисту.
Довелося від знайомих чути й таку думку, що з приводу ртуті варто звертатися до ЖЕКів. Це взагалі абсурд! Потративши два дні на дзвінки до різних установ, дійшли простого висновку: нікому ви зі своєю баночкою з ртуттю не потрібні - як хочете, так її й хороніть.
Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися