Тисячі хрестів на одній горі
Світ

Тисячі хрестів на одній горі

17 квітня 2015, 11:20
0
0
Сподобалось?
0
Коли і чому виникла Гора хрестів у Литві поблизу міста Шауляй – достеменно ніхто не знає. Деякі дослідники вважають, що на цьому пагорбі було язичницьке капище, а коли Литва прийняла християнство у ХIV столітті, і з’явилася Гора хрестів. За іншою версією, хрести були встановлені на честь героїв, які загинули від царських військ Росії 1831 року. В народі існує безліч легенд. Колись на пагорбі стояв католицький монастир, що раптово пішов під землю. Ще одна – у місцевого жителя важко захворіла донька. І коли батько поставив хреста, дитина видужала. Поголос про чудодійне місце пішов по всій Литві. Відтоді люди стали залишати хрести. Радянська влада не раз знищувала це паломницьке місце бульдозерами, але хрести з’являлися знову, їх у 1960-х роках вже було тисячі. Відколи 1993 року Гору хрестів відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ і залишив тут розп’яття, це місце стало відомим на весь світ. Є тут хрест актора Андрія Миронова, якого встановила його мати та актори Шауляйського театру, також Михайла Горбачова – так литовці подякували за перебудову, є від в’язнів концтаборів.
– Великі хрести встановлюють технікою, – розповідає Наталія Сироветник з Житомирщини, яка побувала на цьому місці. – Є дерев’яні, ажурні металеві, з бісеру, з ракушок, дерев’яні таблички з надписами: «За прощення гріхів, за здоров’я, подяку Богу». Ставлять як захист від нечистої сили, з нагоди народження дитини, збудованої оселі… Бачили ми хрест з автомобільних номерів. Є навіть єврейська шестикутна зірка. Кажуть, що всі хрести встановлені в одному напрямку – на Єрусалим, де був розіп’ятий Ісус.
Раніше Гору хрестів охороняла поліція, оскільки півсотні з них занесені в Реєстр культурних цінностей Литви. Вандали ламали хрести, розкрадали урну для пожертв. Але після того, як 1995 року поліцейський застрілив тут психічнохворого, це місце не охороняється. Захистити святиню зможуть послушники монастиря неподалік, благословення на це дав Іван Павло ІІ.
Олена ПАВЛЮК
 
 
До теми:
Біля села Голинчинці Шаргородського району на Вінниччині є Долина хрестів, яка налічує їх десять тисяч. За переказами, тут місцевому пастухові явилася Діва Марія і наказала ставити у цій долині хрести.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися