У Норвегії побачили російського кита-шпигуна
Світ

У Норвегії побачили російського кита-шпигуна

17 червня 2023, 19:33
0
1
Сподобалось?
1

У територіальних водах країн Північної Європи помітили російського кита-шпигуна в нашийнику, на якому написано «Спорядження Петербург 2019». За словами зоологів, кити зазвичай живуть ближче до Полярного кола, а цей заплив на південь, очевидно, у пошуках пари або ж на завдання.

Це не перша поява білуги у водах Скандинавії. Вперше кит був помічений у Норвегії у квітні 2019 року. Його нашийник був оснащений кріпленнями для відеокамер. Кит був навчений слідувати за кораблями. Імовірно, він міг утекти з тренувальної військової бази або його випустили «на завдання», та дорогою він втратив відеокамери. Про кита тоді багато писала місцева преса. Йому дали прізвисько Хвалдімір – від норвезького слова hval, що означає «кит», та імені путіна владімір. Нині Хвалдіміру близько 14 років. Зоологи стверджують, що він не боїться ні морських суден, ні людей, тож припускають, що раніше він був добре надресирований.

Вперше морських тварин у військових цілях використали росіяни. Таку ідею морському флоту запропонував у 1915 році відомий дресирувальник Володимир Дуров. За три місяці в Криму були підготовлені двадцять бойових тюленів, які легко навчилися знаходити під водою муляжі мін, позначати їх буями. Чи застосовували морських ссавців під час Першої і Другої світових воєн – невідомо.

Секретну програму відновили в СРСР уже в 1960-х роках у Криму. Тривалий час бойові дельфіни несли цілодобову вахту на вході у Севастопольську бухту. Також ссавці знайшли об’єктів на 50 мільйонів рублів, що у багато разів перевершувало витрати на їхнє утримання. Іноді до військових зверталися і цивільні – наприклад, вчені-археологи. Дельфіни допомагали їм шукати затонулі античні кораблі і піднімати з дна предмети, зокрема, давньогрецькі амфори.

Американці теж не відставали від радянських військових і з 1950-х років вивчали досвід використання бойових ссавців. Учені довели, що китоподібні можуть бути корисні при пошуку боєголовок ракет, супутників, мін, торпед, субмарин, а також їх можна навчити веденню розвідки та патрульної служби при кораблях і підводних човнах. Під час війни в Іраку тільки в одному порту ссавці знешкодили понад сто мін.

За кілька тижнів до початку війни у лютому росія перекинула загони дресированих дельфінів до військової бази в окупований Крим, де розміщували найважливішу у Чорному морі військово-морську базу рф. Відомо, що росія використовувала бойових дельфінів у Сирії для стримування ворожих водолазів.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися