Секрети довголіття найстаріших людей світу
Світ

Секрети довголіття найстаріших людей світу

28 квітня, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

Праця, спорт, алкоголь і шоколад

Питання про те, скільки максимально років може прожити людина, ставлять собі протягом століть. У Біблії написано, що Ной і його сини жили понад 900 років. Сучасні дослідження кажуть, що верхня межа людського життя 140-150 років. Найстаріша людина, про яку відомо, – француженка на ім’я Жанна Кальман – дожила до 122 років. Нещодавно у віці 114 років помер венесуелець Хуан Вісенте Перес Мора, якого офіційно вважали найстарішим чоловіком у світі. За два місяці йому мало виповнитися 115. У чому ж секрет довголіття?

У 111 років перехворів ковідом

Вісенте народився у 1909 році і був у родині дев’ятою дитиною з десяти. У п’ять років він почав працювати з батьком і братами в сільському господарстві, допомагаючи збирати цукрову тростину та каву.

Він також був шерифом і протягом десяти років відповідав за розв’язання земельних і сімейних суперечок, продовжуючи працювати в сільському господарстві. Зі своєю дружиною він прожив 60 років до її смерті у 1997-му. У Книзі рекордів Гіннеса стверджували, що секрет довгого життя венесуельця полягав у тому, щоб «наполегливо працювати, відпочивати у свята, рано лягати спати, пити склянку самогону агуардьєнте щодня, любити Бога і завжди носити Його в серці».

Хуан Вісенте Перес Мора

Чоловік пережив обидві Світові війни, винахід телевізора, прибуття першої людини на Місяць та пандемію ковіду, причому особисто захворів на нього у 2020-му. Він був одружений протягом 60 років, мав шість синів і п’ять доньок, які подарували йому 42 внуків, 18 правнуків і 12 праправнуків.

Після смерті венесуельця Книга рекордів Гіннеса найстарішим чоловіком на планеті визнала 111-річного британця Джона Альфреда Тіннісвуда. Джон народився в Ліверпулі 26 серпня 1912-го – того ж року, коли затонув «Титанік». Наразі він проживає в будинку для людей похилого віку.

До 117 літ не розлучалася із сигаретою

Жанна Кальман, яка народилася у французькому Арлі 21 лютого 1875 року, стала найстарішою людиною в історії, досягнувши віку 122 років 164 днів. Вона померла 4 серпня 1997-го. Пережила єдину дочку і онука.  Вдало вийшовши заміж, не мала необхідності працювати. Жанна проводила час, займаючись фехтуванням, полюванням, альпінізмом, плаванням, тенісом, катанням на роликових ковзанах, їздою на велосипеді, якою вона продовжувала займатися до 100 років. А також музикою. Книга рекордів Гіннеса повідомляє, що Жанна пояснила своє дивовижне довголіття дієтою, багатою на оливкову олію, яку вона також щодня втирала в шкіру.

Хоча її дієта була в основному здоровою, вона любила балуватися шоколадом, іноді з’їдала кілограм на тиждень, а після завжди їла десерт, випивала невелику склянку портвейну та курила цигарку.

Жанна Кальман

Жанна курила майже ціле століття – почала в 21 рік і припинила, коли їй було 117 – тому що користуватися запальничкою стало важко через погіршення зору.

Жанна Кальман вже майже три десятиліття утримує рекорд найстарішої людини за всю історію.

Але може так статися, що його перевершать. Влада Перу заявила, що 5 квітня фермер із цієї країни відсвяткував 124 день народження.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися