Мультиварка: як вибрати оптимальний варіант і не заплатити зайвого
Актуально

Мультиварка: як вибрати оптимальний варіант і не заплатити зайвого

30 жовтня 2022, 10:46
0
1
Сподобалось?
1

Коли перед початком Другої світової японські інженери на замовлення армії розробили електричну рисоварку, то не усвідомлювали значення винаходу. Без цього апарату сьогодні не обійдеться жодна сучасна кухня. Виготовлене японцями дерев’яне відро з вмонтованими у дно металевими пластинами на дні для нагрівання стало прототипом мультиварки.

Вдосконалення зробили прилад зручним і розумним, найпросунутіші мультиварки Tefal фактично наділені штучним інтелектом. Спеціальний алгоритм сам коригує процес приготування їжі, враховуючи масу факторів – від кількості води до ваги завантажених продуктів. Сьогодні у продажі є мультиварки для покупців з різними фінансовими можливостями і під різні вимоги.

Обираючи девайс під себе не потрібно йти за принципом «чим дорожче, тим краще». Основні критерії тверезого вибору:

  • швидкість приготування;
  • обʼєм їжі, яка буде готуватися;
  • набір функцій, які будуть реально використовуватись.

Від повільноварки до скороварки

Швидкість приготування залежить від типу мультиварки та її потужності. Класична мультиварка працює за допомогою нагрівального елементу, споживає помірну кількість енергії, дає можливість користувачу самостійно контролювати процес, додавати продукти, спеції, воду, пробувати страву. Годиться для більш обізнаних у кулінарії власників. Якщо зайвого часу на приготування немає, більше підійде скороварка. Окрім нагрівального елементу їжа готується під тиском пари. Це значно прискорює процес. З недоліків – у процесі готування відкривати кришку не можна. Не всі знають, але є й антипод скороварки – повільноварка: девайс для любителів корисної їжі. У ній страви мліють по кілька годин, натомість максимально зберігаються натуральні властивості продуктів.

Обʼєм і потужність

Важливо правильно визначитись з обʼємом чаші (каструлі) мультиварки. Для одного-двох людей достатньо буде 2-3 літрів. Сімʼям з двох дорослих і двох дітей рекомендують брати чашу на 4-5 літрів. Максимальний розмір каструлі – до 10 літрів. Брати зайвий обʼєм не варто, це напряму повʼязано з потужністю девайса та його енергоспоживанням.

Чаші в мультиварках є трьох типів:

  • металеві – комелктують мультиварки бюджетного сегменту (плюс – довговічність, мінуси – їжа може підгоряти, звідси проблеми з миттям);
  • з тефлоновим покриттям – найпоширеніший варіант для середнього класу (недолік – відносно швидкий знос покриття, після чого чаша потребує заміни);
  • з керамічним покриттям – постачається з дорожчими моделями (стійкіша до зносу, «боїться» ударів і падінь).

Міні-кухня, яку можна взяти з собою у дорогу

Чи не найбільше на ціну мультиварки впливає її функціонал. Подекуди це можуть бути кілька десятків режимів. Щоб при покупці не витрати зайвого, треба чесно проаналізувати свої кулінарні таланти. Якщо вони скромні й бажання та часу розвиватися їх немає, то й модні функції потрібні будуть хіба для того, щоб похвалитись друзям.

Стандартні автоматизовані програми: каша, плов, рис, випікання, смаження, пароварка, тушкування, суп. У дорожчих моделях додається приготування десертів, йогуртів, джемів, різні варіанти роботи з тістом, програмування власних рецептів.

Навіть у пароварках середнього класу доступні «розумні» функції. Це може бути відкладене приготування. Наприклад, ввечері можна запланувати свій сніданок на потрібну годину зранку або, навпаки, зранку, йдучи на роботу, покласти в чашу продукти й отримати смачну вечерю, повернувшись дому.

Готуючись придбати мультиварку почитайте огляди популярних моделей у вашому ціновому сегменті й не соромтеся розпитати консультанта у магазині, адже прогрес не стоїть на місці й постійно зʼявляються нові зручності.

Мультиварка однозначно зручний девайс, забирає багато незручностей, це компактна міні-кухня, яку можна навіть брати з собою й у подорож туди, де буде доступ до розетки. Але, щоб не було розчарування від покупки, до вибору потрібно підійти серйозно.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися