Подкасти для саморозвитку: правила ефективного прослуховування
Актуально

Подкасти для саморозвитку: правила ефективного прослуховування

22 лютого 2023, 18:14
0
0
Сподобалось?
0

Вивчити мову, прокачати ерудицію, розібратися в психологічних питаннях, зарядитися мотивацією, здобути знання з цікавої теми — подкасти слугують універсальним інструментом для саморозвитку. Основна зручність: інформація подається в аудіоформаті, структуровано, цікаво та зрозуміло. Не потрібно напружувати очі, можна поєднати прослуховування зі спортом, прибиранням або синхронно виконувати практичні завдання.

Подкаст як фонова музика не працює

Попри всю практичність рішення, просто увімкнути аудіо замало. Є велика спокуса вважати, що достатньо фоном слухати подкаст, і це вже буде саморозвитком. Але малоймовірно, що такий підхід принесе результат, і ось чому:

  1. Коли ви втомлені, а замість відпочинку вмикаєте аудіо, що розвиває, то і не відновлюєте сили, бо напружуєтесь, намагаючись засвоїти інформацію, і не сповна здобуваєте користь від прослуховування, оскільки це неможливо під час виснаження.
  2. Ви поринаєте в роздуми, спогади, фантазії, поки фоном звучить подкаст. Увага зосереджена не на аудіо, отже, повноцінного розуміння, аналізу, запам’ятовування і практичної користі не буде.
  3. Коли ви вмикаєте аудіо для слухання, але паралельно фокусуєтесь на іншій справі, інформація не пробивається у свідомість.

Як слухати, щоб чути, розуміти й мати користь

Ви вже зрозуміли, який підхід до споживання інформації у формі подкасту не працює. Тепер з’ясуємо, як ефективно прослуховувати аудіозаписи. Ось правила для успішного саморозвитку із застосуванням звукозаписів:

  • визначте, для чого ви це робите, щоб поставитись до справи сумлінно;
  • знайдіть якісний контент, що відповідає вашим потребам, компетентного автора й актуальну тему;
  • підготуйте техніку з хорошим звуком, щоб зручно слухати подкасти та не відволікатись на сторонній шум. 

Важливо використовувати зручні та безпечні аксесуари. Наприклад, на Eldorado.ua можна вибрати надійні безпровідні навушники, які під’єднуються до смартфона або планшета через Bluetooth. На сайті легко відфільтрувати товари за брендом, ціною, характеристиками, щоб знайти найкращі моделі. 

Додаткові правила для кращого засвоєння подкастів

Виділіть час, коли зможете зосередитися. Важливо, щоб вас не відволікали інші люди і ви добре почувалися — не були перевтомлені чи заклопотані чимось іншим. Можна виділити для подкасту окремі години в графіку або поєднати прослуховування з монотонною роботою чи поїздкою в транспорті як пасажир. Дотримуйтеся ще кількох рекомендацій:

  • розділіть прослуховування тривалого аудіо на частини;
  • виділяйте перерви на відпочинок;
  • практикуйте: виконуйте рекомендовані вправи, слідуйте вдалим порадам.

Аналізуйте та вибирайте з почутого те, що вам підходить. Один із маркерів того, що ви успішно засвоїли інформацію, — виділення практичної користі. На завершення прослуховування подкасту вирішіть, що з нього ви винесете в реальне життя.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися