Антоніна ЛЕСИК
Здоров’я

Що треба знати, заготовляючи лікарські трави

11 червня 2023, 10:01
0
0
Сподобалось?
0

Літо наповнене сонцем, ароматами та квітучими травами. Тому озирніться навколо і побачите, скільки лікарських рослин росте просто під ногами. Недарма наші предки завжди заготовляли влітку цілюще зілля. Проте і тут треба мати певні знання. Про особливості збору лікарських рослин розповідає травниця та відома квітникарка Антоніна Лесик з Київщини.

У неділю цілюще зілля наші предки не рвали

В українських лісах та на полях росте багато лікарських трав. Одні можна вже заготовляти, а інші ще набираються сили.

– Збирати лікарські трави наші предки починали після Івана Купала. Вважалося, що саме цього дня вони набирають магічної життєдайної сили, – розповідає жінка. – Насправді, у цьому дійсно є сенс. Більшість лікарських трав закінчують накопичення корисних речовин і дозрівають у середині літа.

Збирати цілюще зілля треба вранці, але коли вже зійшла роса. Зрозуміло, що робити це потрібно подалі від доріг, де багато пилу. Наші предки казали, що не можна заготовляти трави у неділю та релігійні свята, а лишень у будні. З собою треба взяти ніж чи ножиці, щоб не виривати рослини з коренем. Після збирання потрібно перебрати трави, відкинути пошкоджені та розкласти на сушіння. Ні в якому разі їх не мити! Можна відразу зібрати чайні букети, зв’язати мотузкою та підвісити для просушування у темному місці.

– Мало хто звертає увагу на особливості приготування цілющих трав’яних чаїв, а тут треба дотримуватися рекомендації і заварювати не окропом, а гарячою водою 90-95 градусів, – наголошує  пані Антоніна. –  Настоювати потрібно 10-15 хвилин, а тоді вже насолоджуватися смаком.

Жінка із задоволенням розповідає не лише про дикорослі рослини, а й про садові квіти, які, виявляється, теж дуже корисні.

– При епілепсії треба пити чай з квіток бузку. Ще наші бабусі вчили: хочеш, щоб покращився зір, – щодня зривай і з’їдай одну-дві квіточки чорнобривців. Вони дуже корисні для очей, – додає травниця.

М’яту треба брати з росою

Всі полюбляють заспокійливі чаї з м’яти. У світі існує понад 40 її видів. Найпопулярніша, яка зустрічається майже всюди – це перцева м’ята. Саме вона використовується в кулінарії та парфумах, бо має найбільше ефірних олій та відповідно виражений смак. Саме його ми відчуваємо в м’ятних льодяниках. Антоніна зауважує, що зараз якраз  сезон для заготовки м’яти. Збирати її краще рано-вранці, коли ще не зійшла роса. Тоді рослина накопичує більше ефірних олій. А далі все просто: сформувати пучки та підвісити у теплому місці. Важливо: стежити за тим, щоб на листя не попадало сонячне проміння, під впливом якого ефірні олії швидко випаровуються і втрачають найцінніше.

– Популярними є заспокійливі чаї з меліси, але мало хто знає, що вона додається до купелі у ванній, – посміхається Антоніна. – Їх рекомендують приймати паралельно з внутрішнім використанням препаратів при лікуванні м’язових і суглобових болів, при радикуліті, нервових розладах тощо. Для ванни потрібно приготувати міцний настій трави: на один літр рідини 50-60 грамів сухої (або свіжої) сировини. Готують настій в закритому посуді (термосі). Сировину слід залити киплячою рідиною і настоювати 10–15 хвилин, після чого влити в теплу ванну. Приємний аромат розслабить тіло та зніме напругу.

Про користь лікарських трав можна довго розповідати, але варто знати, що не треба і зловживати ними. Бо неконтрольоване вживання може викликати розлади в організмі. Тому тут діє найпростіший принцип: все має бути в міру.

* Деревій зарекомендував себе як відмінне кровоспинне і заспокійливе.
* Материнка часто використовується для лікування жіночих хвороб і в разі безсоння.
* Календула на городі відлякуватиме шкідників, а якщо використовувати її при порізах або опіках, вона загоїть рани. Також нею можна полоскати горло і ясна.
* Ромашка лікарська – знеболювальний та антисептичний засіб, вона допомагає впоратися з безсонням і втомою.
* Чорнобривці в чаї допомагають боротися із застудою, а підсушені пелюстки стануть приправою для риби та м’яса.

Підготувала Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися