В України є своя церква і свій митрополит!
Україна

В України є своя церква і свій митрополит!

22 грудня 2018, 10:11
0
-1
Сподобалось?
-1

15 грудня у Софійському соборі Києва відбувся Об’єднавчий собор православних церков України. Сталася подія, всю значимість якої зможуть оцінити наші діти. Відновивши Київську митрополію православної церкви, країна здобула духовну незалежність від свого північного сусіда.

Як Москва вкрала незалежність української церкви

Коли князь Володимир у 988 році освятив Русь, була утворена Київська митрополія, яка користувалася автономією у складі Константинопольської патріархії. Через князівські міжусобиці і татарську навалу через 250-300 років київський митрополит став селитися у Москві. Він продовжував називатися митрополитом Київським і всія Русі до 1461 року. А тоді самочинно перейменувався на митрополита Московського і всія Русі. 141 рік Московська митрополія не була прийнята світовим православ’ям. Тож Москва у 1588 році  взяла у полон Вселенського патріарха Єремію II, щоб отримати томос про оголошення Московської патріархії. Пізніше, у 1686 році, підкупили іншого Вселенського патріарха Діонісія, який видав суперечливий документ про передачу Київської митрополії у канонічне підпорядкування Московському патріархату. У ті роки Україна втратила свою церкву і державу. Відновити автокефалію намагалися сто років тому гетьман Павло Скоропадський і Симон Петлюра. Не вдалося. Зі здобуттям незалежності у 1991 році митрополит Київський і всієї України Філарет став ініціатором відновлення української церковної самостійності. Московська патріархія виступила категорично проти, оголосила українську церкву розкольницькою і з політичних мотивів у 1997 році наклала на Філарета анафему. Вона була знята лише восени цього року Синодом Вселенського патріархату.     

Митрополитом могли стати волинські архієреї

Навесні 2018 року було оголошено: Вселенський патріарх Варфоломій прийняв рішення надати томос про автокефалію українській церкві. Дуже важко йшла підготовка до Об’єднавчого собору православних церков України. Її відмовилися очолювати глави найбільших церков – Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет і Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій. Держава пережила шалений тиск з боку Російської православної церкви і світської влади РФ. Патріарх Кирило від безсилля навіть написав листа  Папі Римському, генеральним секретарям ООН і ОБСЄ, главам Франції і Німеччини! Не допомогло. Однією з головних умов проведення Об’єднавчого собору, яку поставив Вселенський патріархат, була присутність на ньому представників усіх трьох українських церков. І 15 грудня це було виконано. Серед архієреїв УПЦ (КП) та УАПЦ були і два митрополити УПЦ (Московського патріархату). Це митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (був секретарем покійного митрополита Володимира).

На соборі обирали предстоятеля Православної церкви України, який 6 січня має отримати з рук Вселенського патріарха томос. Голосування відбувалося у два тури. Після першого найбільшу кількість голосів набрали митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній, митрополит Луцький та Волинський Михаїл з УПЦ Київського патріархату та митрополит Симеон з Московського патріархату (з 1996 по 2007 рік він очолював новостворену тоді Володимир-Волинську та Ковельську єпархію). Перед голосуванням у другому турі митрополит Михаїл взяв самовідвід, щоб уникнути конфлікту. За словами джерел, ситуація була напруженою. У ході таємного голосування митрополит Епіфаній у другому турі набрав 39 голосів, митрополит Симеон – 27.

Хто такий Епіфаній

Новому главі помісної української православної церкви Епіфанію (в миру Сергій Думенко) всього 39 років. Він здобув хорошу освіту у Київській духовній семінарії і Афінському національному університеті на філософському факультеті. Доктор наук з богослов’я. Обіймав посади секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла.  З благословення Святійшого Патріарха Філарета 21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм у Михайлівському золотоверхому монастирі пострижений у чернецтво з ім’ям Епіфаній.  У 2013 року возведений в сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея. Його стрімкій кар’єрі неабияк сприяв патріарх Філарет, особистим секретарем якого він був довгий час.

З 2014 року Епіфаній допомагає українській армії, підтримує родини загиблих воїнів, а також українських бранців Олега Сенцова та Володимира Балуха, які перебувають у російських застінках.  

Під час свої промови на Софійській площі митрополит Епіфаній наголосив, що Об’єднана українська православна церква «вірою і правдою служитиме українському народові». Він закликав архієреїв та вірян долучатися до неї.

Наталка СЛЮСАР

Передрук заборонено!

 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися