Статуя Діви Марії в Бучачі
Україна

Скульптури Пінзеля, які коштують мільйони євро, студенти рубали на дрова

25 вересня 2021, 23:22
0
0
Сподобалось?
0

Не так давно в Україні стало відомим ім’я скульптора Георга Пінзеля, коли 2012 року у знаменитому музеї Луврі у Парижі проходила виставка його творів. Увесь світ вважає цього митця з України другим після відомого Мікеланджело. Його роботи, які коштують мільйони євро, прикрашають музеї у Німеччині та Польщі, відомий собор Святого Юра у Львові, храми у містечках та навіть у селах на Прикарпатті і Тернопільщині.

Автопортрет на… плечі фігури

Хто такий Пінзель, звідки він, коли народився, помер – невідомо. Одні припускають, що був богемцем, інші – німцем. Дехто вбачає у ньому італійського майстра, який мусив взяти псевдонім і покинути батьківщину – можливо, через помсту, злочин чи конфлікт з церквою. 

– Пінзель народився або 1707 року, або 1720-го. Невідома також і дата його смерті, – розповідають у краєзнавчому музеї Бучача, де збережено найбільше робіт скульптора – на костелі, ратуші. – Його дружина Маріанна Єлизавета Кейтова вийшла заміж повторно у 1762 році, а перед тим мала бути у жалобі за Пінзелем хоча б рік. Тому, очевидно, що помер скульптор десь 1761 року. З цією жінкою він мав двох синів.

Та не вони успадкували батькову майстерню, а його челядник, який одружився з вдовою. У майстерні Пінзеля трудилося до тридцяти осіб: заготівельники дерева для скульптур, малярі, ковалі, які виготовляли кріплення. До речі, своїх робіт майстер не підписував. Лише на «Алегорії мужності» на плечі зображено обличчя чоловіка – припускають, що це автопортрет.

Статую Пінзеля закопали в могилу

Ім’я Пінзеля для України відкрив відомий музейник Борис Возницький, завдяки якому у Львові є музей Георга Пінзеля. Також його творами можуть похвалитися музеї в Тернополі, Івано-Франківську, Коломиї, Львова. А починалися пошуки робіт Пінзеля ще у шістдесятих роках, коли Борис Возницький їздив з експедиціями по селах та містечках, де з монастирів, костелів, які перетворювали на склади, викидали мистецькі речі. Так у Годовиці неподалік Львова музейники натрапили на найвідоміші роботи Пінзеля – «Жертвоприношення Авраама» та «Самсон, що роздирає пащу лева». Іншого разу його твори знайшли у Городенці на Прикарпатті – хтось повідомив, що нищать костел.

– Я побачив, як два хлопці поклали на «козла» велику дерев’яну скульптуру і пиляють, щоб спалити у печі, – розповідав журналістам Борис Возницький. – Інші роботи вже там згоріли. Якби поїхав раніше, то врятували б не п’ять скульптур Пінзеля, а набагато більше. Знав, що і в костелі у Монастириську теж мали бути його роботи. Та коли приїхав, там уже був склад зерна. Розпитував адміністрацію, людей, де фігури, та ніхто не знав. А через десять років якось зайшов на цвинтар у Монастириську. І на свіжій могилі побачив статую Святої Анни, яку вкопали по коліна у землю. Зрозумів, що це скульптура Пінзеля з місцевого костелу!

Фігурки майстра знайшлися на ярмарку у Німеччині

Так Возницький зібрав до музею багато робіт геніального Пінзеля. Його твори також зберігаються у Польщі, куди їх вивезли переселенці. А ще є в Німеччині. У 1999 році на мистецькому ярмарку у Мюнхені знайшлися шість маленьких дерев’яних фігурок Пінзеля. Баварський музей купив кожну за десять тисяч доларів у родини місцевого колекціо­нера, а до того вони були у колекції священника з Австрії. Очевидно, роботи майстра у Німеччину вивезла вдова Пінзеля.

– Одного разу з іноземним мистецтвознавцем, який проводив аукціони у Лондоні, зайшла мова про вартість робіт Пінзеля, – згадував в інтерв’ю Борис Возницький. – Я висловив припущення, що тисяч двісті доларів за одну. «Помиляєтеся, вони коштують по кілька мільйонів», – сказав спеціаліст.

2004 року останнім відкриттям твору Пінзеля була кам’яна постать Святого Онуфрія у селі Рукомиш Бучацького району. Цю фігуру місцеві жіночки білили до свят – шар вапна сягнув аж чотирьох сантиметрів. До речі, цю скульптуру у Лувр сільська громада не віддала. До Парижа поїхало 27 робіт Пінзеля. Побачивши їх по західноукраїнських містечках і селах, представники Лувру були вражені й одразу ж запланували виставку цих творів. На жаль, Борис Возницький, який готував експозицію, загинув, не доживши до цієї знаменної події пів року. Роботи Пінзеля показували у залі, де колись приймали присягу французькі королі. Виставку за три місяці відвідало близько мільйона шанувальників! А Україна показала, що її культура має високий європейський і світовий рівень.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися