Київські фізики варять ліки на своїх кухнях і рятують бійців від ампутацій
Україна

Київські фізики варять ліки на своїх кухнях і рятують бійців від ампутацій

31 липня 2022, 16:56
0
0
Сподобалось?
0

Ворог застосовує на фронті заборонені фосфорні снаряди, глибокі рани від яких дуже важко загоюються. Після атаки такою нищівною зброєю бійцям нерідко ампутували кінцівки. Тепер же завдяки лікам столичних науковців рани від фосфорних бомб загоюються швидко. Вчені пропонують безкоштовно передати свою технологію виробникам.

Дослідники Інституту фізики НАН України створили препарат «Гідробинт», який надсилають у польові госпіталі. Завдяки вмісту спеціального срібла ліки знезаражують і сприяють загоєнню ран від опіків. «Гідробинт» – це і перев’язувальний матеріал, і спрей для дезінфекції. Його зразки якось переслали на пробу в один з польових госпіталів. Адже традиційні засоби від опіків фосфорними зарядами не допомагали – воїни від болю кричали, навіть лідокаїн чи морфін не діяв. І медики, застосувавши «Гідробинт», були вражені: ці ліки чудодійні! Після накладання бинта біль одразу слабшав, рани очищалися та швидко загоювалися. Тож тепер не потрібно проводити ампутацію уражених опіками органів! Військові медики також розповіли столичним науковцям і про цілющу дію крапель «Гідробинт». З фронту привезли поранених хлопців, у яких були уражені очі після фосфорних снарядів. Уже після першого закапування стан поліпшився, а після третього – ран на очах ніби й не було!  

– На жаль, потужність нашого напівкустарного виробництва не задовольняє потреби фронту і жертв ракетних обстрілів у тилу, – зазначає Володимир Неймаш, завідувач лабораторії радіаційних технологій Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук. – Ми варимо ліки на своїх домашніх кухнях. Там же формуємо, обробляємо і пакуємо заготовки пов’язок, друкуємо на своїх принтерах етикетки та інструкції з використання. Потім веземо напівфабрикати в Інститут на опромінення.

Але продуктивність виробництва таких ліків можна збільшити у сотні разів, застосувавши сучасне обладнання медичних підприємств. Ще до війни київські вчені зверталися з пропозицією впровадити цю технологію, але ніхто нею не зацікавився. Тому тепер науковці пропонують її безкоштовно передати промисловцям. Це дуже актуально для України в умовах війни, адже необхідні імпортні ліки коштують дорого. Головне, що розробкою київських науковців можна рятувати тисячі життів!

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися