Скільки разів росіяни намагалися завоювати Україну
Україна

Скільки разів росіяни намагалися завоювати Україну

25 вересня 2022, 16:17
0
1
Сподобалось?
1

Нинішня війна – не перша, коли на полі бою сходилися українці і їхні північні сусіди. Ми не можемо розповісти про всі війни. Але і переліку найбільших буде досить, аби зрозуміти, що ми ніколи не були братами.   

Предки росіян зруйнували Київ і стали на бік Батия

Першою війною наших предків вважається війна Київської Русі проти Ростово-Суздальського князівства у 1169 році, коли ростово-суздальське військо під керівництвом князя Андрія Боголюбського зруйнувало Київ. Через чотири роки Мстислав Хоробрий розгромив військо Боголюбського під Вишгородом й ліквідував Ростово-Суздальське князівство. Згодом з приходом монголів у 1240 роках суздальці (прямі предки росіян) виступили на боці Батия та брали активну участь у розоренні землі та знищенні Києва. Так під протекторатом монголів почала свою історію московія. З розпадом Київської Русі наші предки стали культурним та військовим кістяком Великого князівства литовського та руського.

Подвиг Костянтина Острозького

Об’єднавши сили проти московитів, з кінця ХV до початку ХVІ століття відбулось чотири великі війни між московією і Великим князівством литовським та руським за території колишньої Київської Русі, які за правом були у складі останньої. В результаті цих подій московія завоювала Смоленщину та вийшла на берег Дніпра, де відбулась відома битва під Оршею 1514 року, в якій наш волинський князь Костянтин  Острозький на чолі литовського війська розбив втричі більшу армію московії.

Похід на москву Сагайдачного

Наступним державним об’єднанням в результаті війни з московією стала Річ Посполита. І як тут не згадати похід об’єднаного польсько-українського війська на москву. Очолив військовий похід гетьман Петро Сагайдачний. Тож у 1618 році, після ряду успішних протистоянь, українсько-польським військом на початку жовтня було взято москву в облогу. На жаль, з приходом грудневих морозів було підписано мирну угоду, згідно з якою до складу Речі Посполитої відійшла Чернігівщина та Новгород-Сіверщина, які згодом стали «козацькими територіями».

Велика Північна війна

Наступною війною, в якій зіткнулись українці з росіянами, стала Велика Північна війна у 1700-1721 роках. Вона могла подарувати нам свободу та звільнити світ від «чуми» у вигляді росії. Але так вже склалося, що в Полтавській битві у 1709 році шведський король Карл ХІІ та його союзник Іван Мазепа програли. Війна закінчилася поразкою Швеції, зробивши росію новою домінуючою силою в Балтійському регіоні та новою великою силою в Європі.

Підступний напад на Запорізьку Січ

Після російсько-турецької війни 1768-1774 років, в якій козаки проливали кров за царські інтереси, на зворотному шляху 15 червня 1775 року 100-тисячна російська армія, як зазвичай, напала без оголошення на Запорізьку Січ. Підло й підступно, поки на Січі був лише гарнізон охорони у розмірі 3000 козаків.

Півтора століття повстанських війн

Далі були повстанські війни під проводом Устима Кармелюка та Семена Гаркуши у 1770-1835 роках. Ці повстання налічують сотні бойових зіткнень з регулярними російськими військами та тисячі повстанських нападів. Для розуміння масштабів повстання, наведемо такий факт, що в Києві була побудована найбільша земляна фортеця, в якій постійно дислокувалась 100-тисячна армія з артилерією.

Україна проти радянської росії

Перша радянсько-українська війна 1917-1918 року. Вона закінчилася нашою перемогою за допомогою австро-німецьких союзників та зміною влади в країні на Гетьманщину. Після недовгого правління Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії, яка зовсім не була готова втримати удар від «української червоної армії», тож у 1919 році відбулась друга радянсько-українська війна. На численні дипломатичні ноти протесту тодішній російський міністр закордонних справ відповів, що російські війська не беруть участі у війні. Нічого не нагадує? Далі була війна УПА проти радянської армії у 1944-1949 роках...

Наш час

Наступним відкритим військовим конфліктом стала анексія Криму та російська агресія на Донбасі і повномасштабна війна 2022 року.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися