Винаходи українців
Україна

Винаходи українців

4 лютого 2023, 18:06
0
1
Сподобалось?
1

Українці вважаються розумною, передовою, талановитою нацією. Винаходи нашого народу, якими досі користуються, вразили світ.

Вертоліт Сікорського. Літальний апарат розробив ще Леонардо да Вінчі у XV столітті. Проте першим у світі його сконструював авіаконструктор Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував конструкцію літального апарату з двома пропелерами, який називають гелікоптером або вертольотом.

Рентген. Українець Іван Пулюй змайстрував трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів. Сталося це ще за 14 років до винаходу німця Вільгельма Рентгена. Перший у світі рентгенівський знімок людського скелета зробив саме Іван Пулюй у 1896 році.

Опріснення морської води. Цю технологію у 2010 році розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Він дослідив, що заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна вилучити солі, ізотопи водню та інші шкідливі речовини. Після цього вода стає придатною для пиття.

Перший супутник Землі на навколоземну орбіту у 1957 році запустив український авіаконструктор Сергій Корольов, якого називають засновником космонавтики.

Перша пересадка нирки. 1933 року хірург Юрій Вороний вперше у світі пересадив нирку. Перші успішні трансплантації у США виконали через 20 років.

Вакцини проти чуми та холери вперше створив Володимир Хавкін, який працював в Одесі, а пізніше емігрував у Париж.

Компакт-диск. Прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В’ячеслав Петров. Тоді цей винахід, що не стосувався музики, був створений для супер електронно-обчислювальної машини.

Гасова лампа. Її створили львівські аптекарі Ігнатій Лукасевич і Ян Зех у 1853 році. Цей пристрій став дуже помічним у ті часи й залишається актуальним досі, зважаючи на часті вимкнення світла.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися