Вакцини від холери і чуми винайшов одесит
Україна

Вакцини від холери і чуми винайшов одесит

15 квітня 2023, 09:45
0
0
Сподобалось?
0

Світ знає ім’я уродженця Одеси Володимира Хавкіна. Особливо його шанують в Індії, де він своїми вакцинами від чуми та холери врятував чотири мільйони людей. І навіть тепер, майже через сто років після його смерті, в індійському місті Мумбаї діє інститут Хавкіна.

Справжнє імʼя вченого Валдемар Мордехай Волф Хавкін. Він народився 1860 року в Одесі у бідній єврейській сімʼї. Під час навчання в Одеському університеті на природничому відділенні був улюбленим студентом знаменитого вченого Іллі Мечникова. Хавкін екстерном склав іспити і став кандидатом історичних наук. Йому пропонували блискуче наукове майбутнє, проте вимагали прийняти православʼя, на що він категорично відмовився і не зрікся іудаїзму. А тому у 1888 році переїхав у Швейцарію, де працював у відомому Лозанському університеті. Саме тоді у світі вирувала епідемія холери. І Хавкін став працювати над вакциною проти цієї небезпечної пошесті. Створену вакцину 18 липня 1892 року він випробував насамперед на собі. У той час у російській імперії ширилася холера, помирали тисячі людей, і Хавкін запропонував уряду свою вакцину, але вченому, який виступав проти царської влади, відмовили.

Не сприйняли його вакцини і в Європі. Лише уряд Великої Британії вирішив використати її у своїй колонії в Індії, яка на той час потерпала від холери. З 1893 року в Індії Хавкін у невеликій лабораторії очолив виробництво вакцини. Але через релігійні погляди люди вороже ставилися до щеплень. І коли вакцинувався сам лідер Махатма Ганді, його приклад наслідували інші.

Через кілька років Індію охопила епідемія бубонної чуми. За три місяці Хавкін розробив вакцину від цієї хвороби. 10 січня 1897 року він випробував її на собі. Тисячі вакцин, виготовлених в лабораторії Хавкіна, стали вивозити до європейських країн. Упродовж кількох років щепили 35 мільйонів людей!

Доктор Хавкін відмовився від винагород за свої відкриття, пояснив, що найцінніше для нього – врятовані життя. Він мав чималі статки, але не мав свого будинку і усе життя прожив у готельному номері. Не був одружений, не мав дітей. А високу платню витрачав на допомогу нужденним. Усі свої кошти, а це близько 300 тисяч доларів, заповів єврейській організації для освітньої мети. Помер Володимир Хавкін у 70 років, у 1930-му у Швейцарії.

В Індії, де його називають національним героєм, в місті Мумбаї встановили памʼятник, назвали вулицю. А з його лабораторії створили центр наукових досліджень – Інститут Хавкіна. Тут досі виробляють вакцини, винайдені вченим з Одеси.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися