У Вінниці  спалах вірусного гепатиту: у лікарнях 60 людей, серед них є діти
Україна

У Вінниці спалах вірусного гепатиту: у лікарнях 60 людей, серед них є діти

25 жовтня 2023, 10:49
0
0
Сподобалось?
0

В одному з районів Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Так, 60 людей з підтвердженим діагнозом госпіталізовані, серед них — 14 дітей.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

У відомстві додали, що ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів.

Фахівці досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до водопостачання. Зокрема, на лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі.

Із цих проб 53 вже перевірено, вони відповідають санітарним нормам, кажуть у МОЗ.

«На рівні країни є 13 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які були розподілені до кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині у разі додаткової потреби необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей», — зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він додав, що нині поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування у Вінниці. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів.

Що треба знати про гепатит А?

Як пише МОЗ, це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Найчастіше симптоми гепатиту А — це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися