Україною шириться гепатит А. Як вберегтися?
Україна

Україною шириться гепатит А. Як вберегтися?

19 листопада 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

В п’яти областях України виявили гепатит А. Спалах зафіксували на Вінниччині. Випадки інфікування зафіксували також у Закарпатській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що про запровадження карантину не йдеться. Разом з тим на своєму офіційному сайті дають роз’яснення, що це за хвороба і як від неї уберегтися.

Як можна заразитись гепатитом А? Гепатит А не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Це хвороба, яку люди називають «хвороба Боткіна» або «хвороба брудних рук». Це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А. Ризик захворіти виникає, якщо пити воду з сумнівних джерел, наприклад, з гірських річок – особливо вздовж дороги, де ходять туристи.

У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Також можна заразитися через тісний фізичний контакт з інфікованою людиною. Варто пам’ятати, що в сухому середо­вищі за кімнатної температури вірус зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб.

Які симптоми хвороби? Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А – слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких – негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. У людей, які перехворіли гепатитом А, формується пожиттєвий імунітет.

Які ускладнення дає гепатит А? Чим старша людина, тим тяжчим є перебіг хвороби Боткіна. Важка форма і летальні наслідки найчастіше фіксуються у людей віком 65+ років, кажуть у МОЗ. Ускладнення можуть бути, якщо у пацієнта є серйозне супутнє захворювання печінки (наприклад, хронічний гепатит В або С), вроджені захворювання печінки, порушення обміну речовин.

Печінкова недостатність – це основне ускладнення, яке проявляється низкою симптомів та загрожує смертю. Якщо ви помітили симптоми печінкової недостатності, потрібно негайно викликати швидку!

Серед симптомів – галюцинації, порушення свідомості, характерний «печінковий запах», крововиливи, адже печінка дуже важлива як орган в системі згортання крові.

Є й інші, більш рідкісні ускладнення. Наприклад, холестатичний гепатит (порушення відтоку жовчі), енцефалопатія (незапальні захворювання мозку).

Яка профілактика гепатиту А? Найдієвішими способами профілактики захворювання залишається вакцинація та дотримання правил гігієни. Щоб уникнути поширення вірусу, і хворому, і здоровому потрібно ретельно мити руки, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі.

- Не купувати продукцію на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти – обов’язково мити їх та бажано обдати окропом перед вживанням.

- Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш, ніж пити.

- Не вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки.

- Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням вуличної їжі – мити руки та обробляти їх дезінфектором.

Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона не входить до переліку безкоштовних щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень. Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні, продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у епідемічно небезпечних сферах – закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися