Лікар-інфекціоніст Махіня Наталія відповіла на питання, чи можливий спалах епідемії гепатиту A в Україні, як розпізнати хворобу та як вберегти своє здоровʼя.
Як передається гепатит A
Гепатит А не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Гепатит А – це антропоноз (хворіють тільки люди), який раніше називали «хвороба Боткіна» або «хвороба брудних рук». Це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту A, він передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу.
Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.
Які симптоми гепатиту A
Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А – слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Але класично може бути 2 форми хвороби: жовтянична та безжовтянична (протікає зі слабкими симптомами і людина до лікаря не звертається).
На 1 жовтяничну форму може приходитись 10 безжовтяничних форм. Тому за виявлення хворого на вірус гепатиту А є обов'язковим обстеження членів родини та осередку, де працює людина.
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14 – 28 днів, але може бути подовженим навіть до 50 днів. Найбільша група ризику по частоті захворювання на вірус гепатиту А (ВГА) – це діти 5 – 14 років.
Для ВГА характерні декілька варіантів початку хвороби:
Грипоподібний – перебіг гострого респіраторного захворювання з підвищенням температури тіла до 38,5 – 39 градусів за Цельсієм, та катаральними явищами в ротоглотці.
Диспептичний – нудота, блювання, діарея, біль в животі.
Артралгічний – біль в суглобах.
Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця, потемніння сечі, знебарвлення калу (білий колір).
Найчастіше до лікаря звертаються пацієнти з жовтяницею, яку побачили самі в дзеркалі, або на це вказали оточуючі.
Особливістю гепатиту А є те, що людина, хвора на гепатит А, увесь безжовтяничний період (який по часу може тривати до двох тижнів) виділяє вірус і може заражати оточуючих, особливо активно – за 4 дні до появи жовтяниці. А вже після появи жовтяниці розповсюдження вірусу зменшується.
Лікування симптоматичне, етіотропного лікування не існує. У людей, які перехворіли гепатитом А, формується пожиттєвий імунітет.
Яка профілактика гепатиту А
Найдієвішими способами профілактики захворювання залишається вакцинація та дотримання правил гігієни. Щоб уникнути поширення вірусу, і хворому, і здоровому потрібно ретельно мити руки, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі. Не купувати продукцію на стихійних ринках, особливо, якщо в регіоні відомі масові випадки зараження.
Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти – обов’язково мити їх та бажано обдавати окропом перед вживанням. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити. Не вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної» їжі – мити руки та обробляти їх дезінфектором.
Вірус гепатиту А гине при кип'ятінні протягом 5 хвилин, легко піддається впливу дезінфікуючих засобів. Ультрафіолетове випромінювання також інактивує вірус гепатиту А, але він може зберігатись на поверхнях протягом 7 днів.
Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна вакцина. Сьогодні в Україні зареєстровано 2 вакцини для профілактики гепатиту:
- моновакцина ”Хаврікс 720” (для дітей) та "Хаврікс 1440” (для дорослих),
- полівакцина "Твінрікс" (проти вірусу гепатиту В та гепатиту А).
Вакцинацію проти ВГА проводять з 12 місяців життя. Вона проводиться за 2-х дозовою схемою, якщо це моновакцина, та 3-х дозовою – якщо використовується полівакцина (до 15 років – 2-дозова вакцинація).
Вакцина не входить до переліку обов'язкових щеплень згідно з Національним Календарем профілактичних щеплень України, а є рекомендованою.
Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють в епідемічно небезпечних сферах – закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!