Як дожити до 100 років: 4 секрети довголіття від японських супердовгожителів
Україна

Як дожити до 100 років: 4 секрети довголіття від японських супердовгожителів

6 грудня 2023, 13:09
0
0
Сподобалось?
0

Дослідниця довголіття Юмі Ямамото, чия прабабуся дожила до 116 років, поділилася секретами японських довгожителів.

Як і в інших "блакитних зонах", японські довгожителі, як правило, не їдять багато м'яса і приділяють багато часу сім'ї. Однак у них є й інші звички.

Їсти, поки не наситишся на 80%

У японській мові є приказка "хара хачі бу", яка означає: їжте лише до 80% ситості. Завдяки їй жителі цієї країни більш усвідомлено ставляться до свого харчування.

Знати міру

Після бесід з довгожителями Ямамото з'ясувала, що все потрібно робити в міру. Наприклад, Кане Танека, другий за віком чоловік в історії, який дожив до 119 років, любив кока-колу, але випивав не більше однієї пляшки в день.

"Японці харчуються збалансовано, вони не їдять і не п'ють надміру. І це стосується не тільки їжі і напоїв, а й таких речей, як не засиджуватися допізна", - пояснила вона.

Займатися радіогімнастикою

З 1928 року в Японії слухачі щодня протягом п'яти хвилин беруть участь у радіогімнастиці. Ямамото каже, що також намагається займатися вранці.

Тримайте спину прямо

Жінка зазначає, що її прабабуся завжди стежила за своєю поставою. "Я помітила одну річ в японських супер- і столітніх пенсіонерах: вони дуже дисципліновані і суворі до себе в плані прямої постави. Як люди, ми з віком схильні трохи горбитися, але дуже літні японці навіть до глибокої старості зберігають дуже пряму поставу", - пояснила вона.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися