Лікарі назвали головну запоруку довголіття
Світ

Лікарі назвали головну запоруку довголіття

11 грудня 2023, 13:48
0
1
Сподобалось?
1

Дожити до 100 – мета, якої прагнуть багато людей, хоч не всі насправді готові до десятиліть старечої немочі. Але подолати цей віковий рубіж, зберігши достатній запас сил та ясності розуму насправді можливо, якщо дотримуватися певних правил.

Видання Parade поспілкувалося з двома фахівцями у сфері геріатричної медицини – доктором Ардеширом Хашмі, що очолює Центр геріатричної медицини клініки міста Клівленд в штаті Огайо, та доктором Скоттом Кайзером, який керує Центром геріатричного когнітивного здоров’я Тихоокеанського інституту нейронауки в Санта-Моніці, Каліфорнія.

Обидва вони переконані, що саме спосіб життя справляє найбільший вплив на здатність людини дожити до 100 років. І як не дивно, на перше місце вони ставлять не дієту чи фізичні вправи, а психологічний стан людини.

"Десятиліття досліджень, які спостерігали за людьми протягом усього життя, показали, що позитивні стосунки є найпотужнішим чинником, який підвищує шанси на здоровіше, щасливіше і довше життя", — каже доктор Кайзер.

Тож, якщо ви хочете дожити до 100 років, ви ніколи не повинні забувати про силу позитивних стосунків і не повинні ізолюватися від решти людей.

У 2023 році якраз з’явилися дослідження, які показують ризики соціальної ізоляції для здоров’я людини. Одне дослідження показало, що люди, які не спілкувалися з друзями та родиною, мали на 39% більший шанс передчасної смерті. Інше велике дослідження із понад 2,2 мільйона учасників показало, що соціальна ізоляція підвищує ризик смертності від усіх причин.

Як пояснив доктор Кайзер, соціальна ізоляція та самотність можуть мати хвилевий ефект. "Зростає кількість доказів того, що соціальна ізоляція та самотність збільшують ризик високого кров’яного тиску, серцевих захворювань та інсультів, ослаблення імунної системи, тривоги, депресії, зниження когнітивних функцій, хвороби Альцгеймера та смерті", — каже він.

Але також медики закликають не забувати і про більш очевидні речі, що впливають на довголіття. Зокрема вони згадали наступні важливі правила:

  • Не паліть, адже тютюн провокує широкий спектр захворювань, які збільшують ризик передчасної смерті.
  • Ведіть активний спосіб життя, адже нестача м’язової маси несе в собі багато ризиків – від ймовірності впасти і щось собі зламати до розвитку хронічних хвороб на кшталт діабету 2 типу.
  • Підтримуйте розумову активність.
  • Споживайте здорові продукти, зокрема зведіть до мінімуму споживання продуктів з високим вмістом жиру та цукру.
  • Залишайтеся на позитиві, адже дослідження пов’язують позитивне мислення з довголіттям.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися