Критерії вибору матраца. Який краще – з пружинами чи без
Україна

Критерії вибору матраца. Який краще – з пружинами чи без

26 лютого, 17:55
0
0
Сподобалось?
0

Коли настав час облаштувати спальне місце в новій оселі чи замінити стару перину, яка давно просіла, перед покупкою слід ознайомитися з основними характеристиками та особливостями сучасних матраців.

Вибір має ґрунтуватися не тільки на перевагах самого товару, а й враховувати вік, вагу людини та стан її здоров’я. Якісний ортопедичний матрац повинен повторювати анатомічні контури тіла та підтримувати хребет під час сну так, щоб він мав фізіологічне положення.

Основні характеристики і різновиди

Перше, з чим треба визначитися при виборі матраца, це розмір, який має відповідати габаритам ліжка. У продажу є дитячі моделі (60х120), підліткові односпальні (190х70), півтораспальні (120х200) та двоспальні з різними параметрами. Ортопедичний матрац 160х200 – найбільш популярний розмір для ліжка у спальню.

Далі треба врахувати ряд характеристик:

  • наповнювач;
  • жорсткість;
  • висоту виробу;
  • припустиме навантаження;
  • каркас.

В якості наповнювача найчастіше використовують койру, пінополіуретан, різні варіанти ортопедичної піни, сизаль, латекс. Кокосове волокно – природний та найбільш жорсткий матеріал, часто комбінується з натуральним латексом і піною. Він ідеально підходить для дітей, забезпечує правильне формування хребта. Сизаль – також природне жорстке волокно, яке виготовляють на основі кактуса.

Натуральний латекс отримують з каучуку. Цей наповнювач дуже еластичний, добре підтримує тіло, легко відновлює свою форму і не просідає з часом. Єдиний мінус – висока вартість через складне отримання. Пінополіуретан (ППУ) являє собою синтетичний наповнювач з пористою структурою. Відрізняється гіпоалергенністю, не накопичує пил і запахи, рекомендований людям з непереносністю натуральних наповнювачів.

Ортопедична піна схожа на ППУ за складом, але має покращені характеристики. Так, наприклад, меморикс – матеріал з ефектом пам’яті, який реагує на тепло тіла і повністю повторює його контури під час сну. Цей наповнювач розроблявся для крісел космонавтів, а сьогодні широко використовується в ортопедичних матрацах для розслаблення м’язів і розвантаження хребта під час сну.

Види матраців за каркасом

Окрім м’якого наповнювача має значення наявність та тип твердої основи. За цією ознакою розрізняють моделі:

  • безкаркасні;
  • із залежними пружинами (боннель);
  • із незалежним пружинним каркасом.

Безкаркасні моделі складаються повністю з м’якого матеріалу, а частіше комбінації, наприклад, кокосової койри з латексом чи ППУ. Такий матрац підійде для ліжок з підйомним механізмом, адже не додає ваги загальній конструкції.

Моделі типу «боннель» мають цілісний пружинний каркас, де всі спіралі з’єднані між собою в єдине ціле. Перевага такого варіанту – рівномірне розподілення ваги по всій площі виробу та низька вартість. Але залежний пружинний каркас незручний для двоспальних ліжок за рахунок «ефекту гамаку». Коли одна людина перевертається уві сні, друга також відчуває коливання, що може заважати.

Для двоспальних ліжок краще підійде матрац з незалежним пружинним каркасом. В таких моделях кожна спіраль знаходиться у своєму власному чохлі і не з’єднана з іншими пружинами. При навантаженні перина прогинається лише в тій точці, на яку надавили, що не заважає спати другій людині. Матраци з незалежним каркасом мають більшу вартість і не витримують надмірної ваги, але у більшості випадків це найкращий вибір.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися