В Україні може з’явитися соціальна оренда житла
Україна

В Україні може з’явитися соціальна оренда житла

9 квітня, 10:50
0
0
Сподобалось?
0

Україна розглядає можливість впровадження соціальної оренди житла як один зі способів вирішення проблеми внутрішньо переміщених громадян та осіб, що потребують державної підтримки у цьому питанні.

За інформацією РБК-Україна, голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Олена Шуляк, заявила, що соціальна оренда передбачена у законопроєкті про основні засади житлової політики, який був презентований громадськості.

Суть соціальної оренди полягає в тому, що житло здається у оренду громадами, а платежі за це спрямовуються у місцеві бюджети для подальшого використання на поліпшення існуючого житлового фонду або будівництво нового житла з подібною метою.

Хоча механізми соціальної оренди вже поширені в країнах ЄС, Україна повинна адаптувати їх під свої умови та встановити відповідну правову базу. Зокрема, в ЄС договір оренди укладається між органом місцевого самоврядування і наймачем, а при зростанні доходів наймача його можуть виключити з програми.

Україна збирається шукати фінансування для цього проекту, зокрема, використовуючи арештовані активи РФ за кордоном. Основними джерелами фінансування також можуть стати майно, вилучене у російських та білоруських громадян, а також кошти міжнародної технічної допомоги та агенцій розвитку.

Зазначається, що перші пілотні проєкти з соціальної оренди вже тестуються в Україні, що може стати важливим кроком у розв’язанні житлової проблеми в країні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися