18 квітня 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

18 квітня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

18 квітня, 09:12
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 18 квітня, вшановують пам'ять святителя Косми.

Що сьогодні за церковне свято

18 квітня в церковному календарі — день пам’яті святителя Косми. Він жив у IX столітті та ревно захищав християнство. Від раннього дитинства хотів стати ченцем. В юності пішов до монастиря, де прийняв постриг. Згодом став єпископом Халкидонським. Разом зі своїм помічником Авксентієм проповідує християнство. Неодноразово Косму намагалися схилити язичники до зречення від віри. Однак він залишався непохитним. За відмову прибрати ікони в храмі від імператора Лева Вірменина його навіть кинули до в'язниці.

Що не можна робити 18 квітня

Жінкам забороняється стригти волосся і робити зачіски.

Не можна грати весілля — шлюб буде нещасливим.

Не відмовляйте у допомозі тим, хто її у вас попросить.

Народні прикмети і традиції на 18 квітня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: холодна погода — влітку буде багатий урожай;
  • домашня худоба п'є багато води — отже, урожай зерна буде великим;
  • тепла погода — на прохолодний травень, і навпаки;
  • вже з'явилося листя на черемшині — вже можете садити картоплю.

Наші пращури молилися святому Космі за гарний урожай. Селяни йшли на город чи в поле, щоб подивитися, як росте розсада, чи не потрібно підживлювати або полоти.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 квітня

Які сьогодні іменини: Антон, Василь, Віктор, Юхим, Іван, Кузьма, Фелікс, Ян, Тамара.

Талісманом людини, народженої 18 квітня, є турмалін. Камінь відомий людству вже давно. В минулі часи він вважався дуже коштовним. Турмалін використовували під час різних магічних ритуалів, а також як захисний амулет.

Який завтра день в Україні і світі

18 квітня в Україні святкують День пам’яток історії та культури. Щорічна подія, яка була встановлена указом президента України 1999 року. Вона запрошує замислитися над важливістю пам'яток історії та культури для українського народу. Ініціатива була підтримана науковцями та істориками.

Також 18 квітня Міжнародний день розповсюдження інформації про аутизм серед дорослих. Важлива подія була створена 2008 року. В суспільстві закріпився образ, що аутизм пов'язаний лише з дітьми, але з часом діти дорослішають і так само потребують допомоги. Розлад аутичного спектру є станом нервової системи, який впливає на соціальне спілкування та взаємодію.

А ще 18 квітня святкують День власників домашніх тварин. Веселе і нетипове свято, яке відрізняється жартівливою ідеєю — ви можете пофантазувати про те, як би ви обмінялися своїми турботами зі своїми домашніми тваринами.

18 квітня День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні. Саме цього дня 1918 року завдяки Маріїнській громаді сестер милосердя у Києві відбувся перший з'їзд Товариства. Товариство Червоного Хреста — це гуманітарна добровільна громадська організація, яка допомагає людям.

Також 18 квітня Всесвітній день радіоаматора. Дату святкування обрали на честь дня створення Міжнародного союзу радіоаматорів 1925 року у Парижі.

А ще 18 квітня Міжнародний день жонглерів. Веселе професійне свято. Жонглери вирізняються надзвичайною спритністю рук. Жонглювання з'явилося ще в давні часи. Історики вважають, що це сталося в Єгипті.

18 квітня святкують Міжнародний день пам'яток та історичних місць. В світі існує багато різноманітних місць, які мають важливий сенс в культурному чи історичному розумінні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися