Для ухилянтів суттєво збільшили штрафи
Україна

Для ухилянтів суттєво збільшили штрафи

17 травня, 14:27
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада схвалила зміни до законодавства щодо посилення відповідальності для ухилянтів. Вони в основному зводяться до суттєвого збільшення штрафів. Закон набуде чинності через місяць після підпису президента.

Що зміниться? Суттєво змінюються розміри штрафів – відтепер порушників правил військового обліку чекають збільшені суми. Вони мають градацію за трьома параметрами – за порушення, вчинені у мирний час, повторне порушення та порушення, вчинене в особливий період. Тобто під час воєнного стану.

Щодо першого випадку (порушення у мирний час), то наразі акцент на ньому не робитимемо. Що стосується інших двох – повторного порушення та вчинення порушення під час воєнного стану, то тепер штрафи за них становитимуть від 17 до 25,5 тисячі гривень. Йдеться про громадян України – призовників, військовозобов’язаних, резервістів.

Ці штрафи стосуються порушення правил військового обліку, а покарання за ці порушення передбачені статтею 210 КУпАП. В основному йдеться про випадки, якщо військовозобов’язаний не стоїть на обліку або не оновлює свої дані.

Ще один набір правопорушень передбачає інша стаття КУпАП – 210-1. Вона стосується вже порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тут йдеться про відмову від отримання повістки, неявку за нею до органів ТЦК і СП, порушення правил військового обліку посадовими особами підприємств.

Отже, за ці правопорушення громадяни України отримуватимуть штрафи від 17 до 25,5 тисячі гривень, а от посадовці каратимуться суворіше – від 34 до 59,5 тисячі гривень. В останньому випадку йдеться про неналежне ведення військового обліку на підприємствах різної форми власності або його відсутність.

Штрафи можуть виписувати «заочно». Депутати змінили процедуру накладення покарання. Законодавець запроваджує зміни до статті 258 КупАП, у яких йдеться про те, що протокол за ст. 210 і 210-1 КУпАП не складається, якщо порушення скоєно в особливий період і якщо особа не з’явилася до ТЦК без поважних причин або не повідомила причину неприбуття за повісткою. Це означає, що від моменту чинності новим законом постанова про притягнення до відповідальності та застосування штрафу виноситься негайно, це робить представник ТЦК. Що важливо – присутність тієї особи, яку у ТЦК вважають правопорушником, для цього не потрібна. По суті, це «заочний штраф» – можна спрогнозувати, що багато громадян України дізнаються про його наявність після того, як їхні рахунки будуть заблоковані.

Таким чином, якщо особа не оновила свої дані, не повідомила про зміну особистих даних (сімейний стан, стан здоров’я тощо), не з’явилася за повісткою, то орган ТЦК і СП виносить постанову про штраф без протоколу. Водночас є застереження про те, що військовозобов’язаний має бути належним чином повідомлений про дату, час та місце виклику. І у ТЦК мають бути документи, що підтверджують це повідомлення.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися