Людмила БОГОМАЗ
Хмельниччина

В українки медики не могли знайти серце

16 грудня 2021, 13:21
0
1
Сподобалось?
1

Про свою особливість Людмила Богомаз з Хмельницького дізналася випадково. Мама повезла доньку-школярку в лікарню, щоб їй видалили апендицит. Медики зробили розріз у правій частині живота, і були шоковані – його не виявили! Проста операція затягнулася на кілька годин, бо хірурги вперше мали справу з дзеркальним розташуванням внутрішніх органів, тож відросток знайшли зліва.

Одна на десять тисяч

Тільки з розвитком медицини почали дізнаватися про людей, у яких серце та інші внутрішні органи розташовані з протилежного боку, як кажуть, «у дзеркальному відображенні». Немає спеціальної статистики, яка показує, скільки мешканців Землі мають таку особливість. Однак вчені дослідили, що малята із серцем з правого боку з’являються дуже рідко: одне на 10 тисяч новонароджених. У медицині це називається транспозицією, або зворотним розташуванням органів, декстрокардією. Тобто серце розміщене справа, а печінка та селезінка – зліва. У звичайних людей усе навпаки. Дотепер невідомо, чому так стається. Існують лише припущення, що зміни однозначно відбуваються ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода. Можливо, вони обумовлені якимись мутаціями на генному рівні. Це й призводить до того, що природний процес порушується. Усе відбувається на досить ранніх термінах, ще коли формуються органи ембріона. Якщо дитинка народжується здоровою, ніхто навіть не підозрює про її особливість. Дзеркальне розміщення органів зазвичай виявляють, коли виникають якісь проблеми зі здоров’ям. Якщо ж серйозних скарг у людини немає, то вона навіть не знає про це.

– Я перечитала багато інформації про «дзеркальних людей», – каже Людмила Анатоліївна. – З чимось погоджуюся, з чимось – ні. Єдина проблема, яку створює декстрокардія – виникають труднощі з проведення операції через зовсім інше розгалуження судин. Вчені припускають, що генетично «дзеркальність» органів може повторитися через кілька поколінь. Однак, наскільки я знаю, у моїй родині ніхто раніше з цим не стикався.

Щороку на медогляді дивувала лікарів

Пані Людмила усе життя пропрацювала на залізниці. Робота пов’язана з обслуговуванням людей, вимагала щорічного проходження медичного огляду.

– На перших порах постійно смішні ситуації виникали, – пригадує жінка. – Як роблять кардіограму, то бачать, що серце мовчить. «Певно, апарат поламався, що не показує?» – припускали у кабінеті. А як рентген робили, то медсестра гукала: «Жіночко, чого ви повернулися спиною? Станьте нормально, бо я нічого не бачу!» Втомилася пояснювати про особливість розташування своїх внутрішніх органів. Медпрацівники дивувалися, казали, що вперше стикаються з подібним. Але ніхто мене детально не обстежував. Що тут такого? Я ж така, як і всі. Правда, коли народжувала дітей (маю сина та доньку), у роддомі найперше послухали серце немовлят. «О, все правильно, сердечко зліва, а не так, як у мами», – усміхалися лікарі.

Але у медичній картці Людмили Богомаз таки зробили відмітку про незвичне розташування внутрішніх органів. Однак медики часто її не помічають.

– Робили мені лапароскопічну операцію на жовчному, – додає 62-літня Людмила Анатоліївна. – Хірурги скаржилися, що дуже намучилися: «Чого ж ви не сказали, що у вас дзеркальні органи? То ми б не бралися!» «Так у документах усе написано, хіба ви не бачили?» – відповідаю. Добре, що все обійшлося. Оце тільки лікарі помічають мою особливість, а більше ніхто.

На роботі подружки знали, що коли у них серце від хвилювань стисне зліва, то у Люди – справа. Так жартували. Загалом по життю ця жінка – весела та позитивна. Перепитую, чи не має якихось особливих здібностей, бо кажуть, що «дзеркальні» люди наділені можливістю бачити майбутнє або мають якісь таланти.

– Ой, та який з мене екстрасенс, – сміється співрозмовниця. – А талант? Закохана у троянди, люблю доглядати за ними. Біля мого будинку майже двісті прекрасних кущів, які квітнуть до самих морозів. Милуюся ними, насолоджуюся ароматом. Від цієї краси серце радісно б’ється. І яка різниця, з якого воно боку?

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися