В українському селі проводять конкурс краси для корів та коней
Івано-Франківщина

В українському селі проводять конкурс краси для корів та коней

24 травня 2020, 14:56
0
0
Сподобалось?
0

Справжній господар у селі не уявляє себе без корови-годувальниці, коника-трудівника та іншої живності. Але щороку статистика називає невтішні цифри зменшення поголів’я. Щоб заохотити людей тримати худобу, держава надає дотації, а у прикарпатському селі Тишківці Городенківського району придумали інший оригінальний спосіб: конкурс краси для свійських тварин з преміями за призові місця!

Судді приглядалися, чи «Міс кобилка» не світить ребрами

А все почалося у 2006 році з досить незвичного дійства: відкриття садиби Святого Миколая у селі. Ідею подав громаді та допоміг реалізувати тодішній народний депутат Анатолій Матвієнко, який і був головним спонсором цього свята. А оскільки в календарі є два дні Святого Миколая – літнього та зимового, то вийшло, що двічі на рік в Тишківцях урочисто відзначають це свято. Взимку воно більше присвячене подарункам та дітворі, а влітку – сільським господарям та їхній праці. Анатолій Матвієнко добре знає проблеми села, тому й запропонував організувати незвичайні сільськогосподарські конкурси, щоб популяризувати розведення худоби, дати людям можливість перейняти досвід від кращих господарників. Це свято гуртує громаду, показує її таланти та дає суперпозитивний заряд енергії!

Так у Тишківцях прикрашають коників для конкурсу

За роки існування конкурсу  організатори вигадували різні номінації. Наприклад, визначали кращого коня чи господаря, який утримує найбільше теляток. Селяни радо зголошувалися і представляли свою живність. Худібку перед початком конкурсу мили, причісували, прикрашали.

Іван Піщак – активний учасник художньої самодіяльності, постійно бере участь у концертах, а коли почув про захід для свійських тварин, вирішив, що і його кобилка Іванка гідна показу публіці. Гарно причесав їй гриву, прикрасив червоними китицями і повів на пасовище, яке на день перетворилося на подіум. Судді придивлялися, чи добре вгодовані конкурсанти, чи не світять ребрами, а також перевіряли, чи дозволяють осідлати. Звання «Міс кобилка» чи «Містер коник», звичайно, тваринам не присвоювали, зате їхні господарі отримали грошові нагороди.

– Наша Іванка тоді виборола звання кращий кінь села Тишківці, а ми – 500 гривень премії, – пригадує Олена Піщак. – Зараз вона участь у конкурсах не бере, але дуже допомагає нам у господарці.

Сім’я Піщаків неодноразово водила на конкурс не тільки кобилу, а й корову Вільху. Їхня годувальниця стала переможницею!

Учаснику – 89 літ

Одним з найстаріших учасників конкурсу був Іван Пронич зі своїм скакуном. Дідусь переконаний, що хороший кінь – то престиж справжнього ґазди. Тому й нині, хоч і має вже 89 літ, не розлучається зі своїм помічником.

Коли ж запропонували визначити найкращу корову села, бажаючих зібралося найбільше. Так несподівано для всіх Тишківці Городенківського району увійшли в історію. Адже вперше в Україні тут проводили конкурс краси серед корів!

Як пригадує сільський голова Іван Пронич, раніше у них було понад триста корів. Окремі господарі тримали по четверо-п’ятеро. Спочатку люди з усмішкою поставилися до незвичайних змагань, але щороку азарт зростав, і було таке, що аж 50 корівок-моделей боролися за почесне звання. Рябульки, Машки, Квіточки перетворювалися на моделей, яким призначали порядкові номери. Їхні власники заповнювали спеціальні анкети, де вказували характер тварини – чи спокійна, чи не буцає господиню, скільки молока дає.

Хороша телиця має бути пишна, як жінка

– Не думайте, що то просте завдання – визначити кращу корову, – наголошує сільський голова Іван Пронич. – Оцінювання проводиться за понад десятьма різними критеріями. Найперше до уваги береться зовнішній вигляд, масть тварини. Адже за нею визначають, до якої породи належить, бо це 50 відсотків високої продуктивності. В день корова повинна давати понад 20 літрів молока.

Хороша телиця має бути кругленька та пишна, як жінка, а худим моделям у коров’ячому конкурсі місця немає, переконані місцеві. Особлива увага приділяється вимені корови. Його ідеальна форма – у вигляді чаші з правильними дійками, однаковими за розмірами та м’якенькими, аби легко йшло молоко. Іван Іванович зазначає, що оцінювання проводять представники управління агропромислового розвитку з району, зоотехніки, тобто справжні фахівці. Комісія почергово об’їжджає пасовища, записує показники і визначає переможців. За перше місце власнику вручали тисячу гривень, за друге – 500, а за третє – 300.

– А що ж корові-переможниці давали? Може, корону з квітів?

– Ні. Їй додаткову годину дозволяли пастися на найсоковитішій траві, – сміється очільник громади.

На жаль, цьогоріч через карантинні заходи у Тишківцях відмовилися від святкувань. Але сільський голова з оптимізмом дивиться в майбутнє:

– Головне, щоб усі були здорові. А свято неодмінно влаштуємо!

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися