СБУ передала УГКЦ матеріали про репресії священиків греко-католиків
Івано-Франківщина

СБУ передала УГКЦ матеріали про репресії священиків греко-католиків

1 жовтня 2014, 16:03
1
0
Сподобалось?
0

Управління СБУ в Івано-Франківській області передано Івано-Франківській єпархії Української Греко-Католицької Церкви матеріали архівних справ репресованих священнослужителів УГКЦ - єпископа Григорія Хомишина та єпископа Івана Лятишевського.

З іменами цих священнослужителів нерозривно пов'язана трагічна історія Української Греко-Католицької церкви у ХХ столітті, коли радянська влада фізично їх винищувала та змусила УГКЦ піти у підпілля на довгі роки. Про передачу цих матеріалів йшлося у зверненнях громадян до Служби безпеки України.

Єпископа Станіславського (Івано-Франківського) Григорія Хомишина НКВД заарештувала навесні 1945 року за сфальшованими обвинуваченнями в антирадянській діяльності. Не витримавши «слідства» та допитів отець Григорій Хомишин помер в ув'язненні.  

Єпископ Іван Лятишевський відбув 5 років у в'язниці та 5 років на поселенні, де остаточно підірвав здоров'я - він помер через два роки після звільнення у Станіславі.

Передані матеріали досліджуватимуть викладачі Івано-Франківської Теологічної Академії УГКЦ, вивчаючи життя  непересічних осіб, які були не лише служителями церкви, але і діячами національно-визвольного руху.

Нез'ясованою залишається доля семінаристів Станіславської Духовної Семінарії, які безслідно зникли після арешту радянськими каральними органами, пошук матеріалів щодо їхньої долі триває у Галузевому державному архіві СБ України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • ыцыцыц
    ыцыцыц

    фюрер-путин развил тему зверств ОУН-УПА,а вот кто вспомнит про операцию"Висла",про ту безлюдную пустыню на границе польши со словакией,которая осталась после выселения украинцев по сговору польши словакии и СССР,про те тысячи погибших украинцев во время этих переселений.

    5 жовтня 2014, 01:31
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися