Марія СЕРГІЮК
Рівненщина

Була вагітною, та дитинки… немає

23 лютого 2018, 10:58
0
2
Сподобалось?
2

То де ж тоді вона?

Два місяці село підлозі Млинівського району гуде. Місцева жителька Марія Сергіюк у 2017 році ходила вагітною. Рідні та сусіди це бачили і раділи за неї та чоловіка Віталія. Перед самим Новим роком село облетіла радісна звістка: 27 грудня Марійка народила дівчинку. Та коли чоловік разом з фельдшером приїхали у Млинів забрати їх додому, то були шоковані. У лікарні їм сказали, що жінка… не народжувала і взагалі вагітною не була! Люди лікарям не вірять, кажуть, що дитину вкрали. Справою займаються правоохоронці.

Накупила дитячого одягу та іграшок

Коли Марійка Сергіюк навесні минулого року повідомила рідним, що чекає дитинку, всі щиро пораділи за їхнє подружжя з Віталієм. Нарешті і їм посміхнулося щастя. Хоча у жінки підростає син Максим, зі спільними дітками у подружжя якось не складалось: у квітні 2015 року молоді батьки похоронили свою дівчинку, яка померла на другий день після народження.

– Тоді Марійка теж у Млинові народжувала, – пригадує її свекруха Любов Сергіюк. – Дівчинка була слабенька, пожила сутки і померла.  Вітя тоді найняв машину, поїхали забирати. Привезли картонний ящичок, перемотаний скотчем. Зібралися родичі, хотіли відкрити і подивитися, та Марійка сказала, що доктори заборонили. Ну, ми так і похоронили. Ніякої бумаги, що дитина померла, нам не давали.

Тож при цій вагітності жінці приділяли багато уваги. А коли вона повідомила, що на УЗД сказали – буде дівчинка, почали потихеньку скуповувати для маляти придане. Ванночка, ліжечко, іграшки, дитячі речі рожевого кольору…

Була у лікарні зі струсом мозку?

23 грудня Віталій з кульком для немовляти відправив свою Марійку автобусом до Млинова на пологи, бо уже наближався цей радісний для всіх час…

– 27 грудня у мене народилася дівчинка з вагою 3,200 і зростом 48 сантиметрів. Два дні вона була біля мене, я її Вікою назвала. Лежала одна в палаті № 4. А потім мене почали чимось колоти, і я уже нічого не пам’ятаю.

Коли чоловік Віталій з фельдшером приїхали забрати Марійку з дівчинкою, то лікарі у Млинові здивувалися: не лежала вона у пологовому і дитини ніякої не народжувала! А, як виявилося, у ці дні жінка перебувала на лікуванні у… неврологічному відділенні зі струсом мозку.

Село: «Марійка сідала в автобус вагітною»

У селі новина про те, що Марійка повернулася без дитинки, людей збурила. Мовляв, як так не народжувала?! Усі ж її вагітною бачили. Почали припускати, що дитя продали бездітній парі чи навіть «на органи».  

– Я чув, як дитинка у животі ворушиться, – каже чоловік.

– Ми з нею декілька разів зустрічалися під кабінетом гінеколога у Млинові, розмовляли. Я народила у жовтні. Марійка теж була вагітна, – каже Оля Поліщук.

– Усе село її бачило вагітною, – запевняє сусідка Світлана Обломська. –  Вона дев’ять місяців у мене по двору ходила! А у лікарні кажуть, що у неї закрита черепно-мозкова травма. І жінка поїхала автобусом з такою травмою?! З нас зробили дурних бабів. Мовляв, силіконовий живіт вчепила. Та сім’я не може кінців з кінцями звести! Марійка у Млинів вагітною поїхала, а де дитина, ми не знаємо.

Те, що невістка носила під серцем дитя, впевнена і свекруха, у хаті якої молода сім’я донедавна жила.

– Я ж чула, як вона вночі крутилася, місце собі вибирала, щоб влягтися. Часто за спину трималася. Іноді їй було тяжко щось робити, то прилягала. Дитинка була. Але в тому, що сталося, Марійка сама винна. Скільки разів просила, щоб на учот стала, а вона… Що там говорити, – втирає сльозу жінка, яка так і не стала бабусею.

Сама Марія на питання, чому не ставала на облік по вагітності, відповідає розпливчасто: «Пізно стала, у 32 тижні». До цього звільнилася з роботи у Луцькому наркодиспансері, де працювала медсестрою. У декретну відпустку не пішла, лікарняного листка не оформила. 

Світло на цю історію міг би пролити сільський сімейний лікар Артур Протоєрескул, але розмовляти на цю тему він категорично відмовився, і пізніше ви зрозумієте чому. Хоча моїм колегам-телевізійникам він давав такий коментар:

– На моє переконання, вона була вагітна, я її оглядав. Термін був 30 тижнів вагітності. Направляв її у жіночу консультацію для постановки на облік.  Відповідно до 30 тижнів був розмір живота, дно матки пальпувалося.

Лікарі: «У нас ця жінка ніколи не народжувала»

Що ж сталося з дитинкою Марії Сергіюк? Про це ми запитали у головного лікаря Млинівської районної лікарні Віктора Ковальова.

– Марія Сергіюк на обліку по вагітності у нас не стояла, обмінна картка на неї заведена не була і вона у нас не народжувала 27 грудня 2017 року. У пологовому відділенні немає палати № 4, – прокоментував ситуацію Віктор Андрійович. – У лікарні вона лежала. З 28 листопада по 6 грудня була у гінекології, скаржилася на болі внизу живота. 23 грудня її поклали у відділення неврології з діагнозом «черепно-мозкова травма і струс головного мозку». З її слів, травму отримала вдома, ніяких претензій ні до кого не має. Всі записи є у журналі реєстрацій. Є рентген черепа. Ні про яку вагітність, а тим паче пологи, не йдеться.

– А як Ви поясните запис в медичній карті про 32-й тиждень вагітності, який потім був затертий коректором?

– Вона приходила на прийом до нашого гінеколога у кінці жовтня з направленням від сімейного лікаря для постановки на облік. У ньому було написано, що орієнтовний термін вагітності – 30 тижнів. Гінеколог, яка її оглядала, молода і недосвідчена. Вона записала у карточці «вагітність 31-32 тижні», поставила знак питання і направила пацієнтку на УЗД. Марія Сергіюк принесла висновок ультразвукової діагностики з Луцького пологового (хоча у нас є свій апарат) від 2 листопада 2017 року із записом «вагітності не виявлено». І наша лікар, замість того, щоб зробити запис на наступній сторінці, замалювала коректором попередній. Це, звичайно, неправильно. На облік Марію Сергіюк не поставили, оскільки вона не була вагітна. 

Розповів Віктор Ковальов і про те, що у квітні 2015 року в їхньому пологовому Марія також не народжувала: після скандалу були підняті всі записи. Пацієнтки з таким прізвищем не було.

– Вона каже, що дитинка прожила один день. Востаннє у нас в пологовому немовля померло у 2011 році. Кожен такий випадок розслідується. Приховати смерть новонародженого неможливо, – зазначив головний лікар.

 Жінка думає, думає – і живіт надумає?

Все це Віктор Ковальов розповідав і жителям Підлозців на сході села. Та люди йому не повірили. Направили звернення до правоохоронних органів. Відкрили кримінальне провадження. Марія Сергіюк пройшла незалежну судово-медичну експертизу. Вона досі наполягає: 27 грудня народжувала і ніякої травми голови у неї не було, це вигадки лікарів. 

Скандальну тему почали розкручувати і журналісти центральних телеканалів. Вони також запросили експертів. Їх висновкам люди віри не ймуть: після огляду столичні гінекологи засвідчили, що Марійка вагітною не була.

 –  З нами балакав доктор за кулісами. Каже, що жінка може беременость надумати, – обурюється свекруха Любов Сергіюк. – Надумає, і у неї набракає живіт, ніби там дитина, набракають груди… А що ворушиться – то можуть кишки ворушитися. А тоді воно все щезає. Мені 63 роки, но я ще такої беременості не бачила.

– Дитина – не курча. Це ж треба таке: жінка думає, думає, надумає – і у неї виростає живіт, ворушиться, а потім десь дівається. Хвороба одна на мільйон, і вона впала на нашу Марійку. Нас, селян, що, за дурнів мають? – не може стримати емоцій Світлана Обломська.

Люди підтримують Марійку і кажуть, що й київських журналістів та лікарів могли купити. Тільки кому це треба і хто поставить крапку у цій непростій історії, яка не дає спокою багатьом у Підлозцях?

Медики стверджують: уявна вагітність є

Неправдива чи уявна вагітність – досить рідкісне явище у медицині. У такому стані у жінки не виникає сумнівів у тому, що вона незабаром стане мамою, хоча фактично зачаття не відбувалося. Вона дійсно відчуває те ж саме, що й справжня вагітна: зупиняється менструальний цикл, можливе навіть виділення молозива, відбувається швидке збільшення маси тіла, внаслідок скупчення газів у кишечнику збільшується обсяг живота. З цієї ж причини жінка може відчувати «поштовхи» плоду. Псевдовагітність вважається психоемоційним порушенням, але чому – лікарі не знають і досі.

  

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Фото автора

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися