Ольга ВЕРЕМЧУК
Волинь

24-річна фермерша із Секуня

18 вересня 2015, 09:43
2
0
Сподобалось?
0
Сама на тракторі оре, скородить і урожай збирає
Ольга Веремчук із села Секунь Старовижівського району –  неймовірно енергійна, просто вихор, а не дівчина. А справ у неї  стільки, що деяким одноліткам, особливо у містах, і не снилося. Крутиться, як білка в колесі: працює бухгалтером у сільській раді, а вдома вимагає її робочих рук немаленьке фермерське господарство, засноване їхньою сім’єю 15 років тому. 
 
Обробляють 450 гектарів
Оля розказує, що вони із сестрою Катею були ще дітьми, коли батько відчайдушно ступив на фермерську стезю й у 2000-му зареєстрував власне господарство «ОЛКО» – назву склали з перших літер імен членів сім’ї: батько Олександр, мати Лариса і доньки Катя та Оля. Починали з обробітку власних розпайованих дев’яти гектарів. Садили на них більше 12 сортів картоплі й вивчали, який себе краще покаже. Поступово поля більшало – аж до теперішніх 450 гектарів, які обробляють не тільки у Секуні, а й у сусідньому Мизовому. 
– Ой, та ми із сестрою змалку до роботи привчені, – розказує Оля. – Пам’ятаю період, коли саджали багато цукрових буряків. Бувало, вистачало людей найняти сапати, а було, що і ні. Й у мене всі літні канікули проходили у безкінечному сапанні буряків, над якими стояли раком з ранку до вечора. Зате восени прийдемо на поле, а ці буряки як відра стоять. О, тоді душа тішиться! 
Зараз Олине, як то кажуть, «царство» – живність. У господарстві 67 голів худоби, з яких 32 – це дійні корови. У корівниках чистота і порядок, жодного запаху. Виявляється, пораються тут дівчата самі. Хіба що для важкої фізичної роботи – вивезти гній, привезти корми – наймають раз на тиждень працівника.
Усіх корівок називає поіменно
Треба бачити, з яким трепетом Оля розказує і показує своїх теляток і корівок. Кожну називає на ім’я, описує характер і звички. Знає, хто коли народився та скільки років має. Хвалиться, що тримають хорошу породу української чорнорябої молочної, продуктивність якої – від 20 до 40 літрів у день. 
– Кажуть, що ви із сестрою ще й з технікою на «ти»?
– Ну, якщо треба і гаряча пора, то без проблем, – посміхається Оля. – Я можу і орати, і збирати урожай, і скородити. Майже зі всією сільгосптехнікою вправляюся. Там нічого складного немає. 
Будучи «городською», мені важко уявити той об’єм роботи, який доводиться виконувати день у день цій дівчині. Оля ж, навпаки, нічого особливого у тому не бачить. Навіть розказуючи про проблеми сучасного фермерства, про нульову підтримку від держави і теперішні важкі часи, відчуваю, не скаржиться, а просто констатує факт. І у майбутнє дивиться з оптимізмом. І планів у неї багато, а ідей – ще більше. 
А щоб покинути?..
– Та навіть у думках такого нема! – відразу реагує. – Надто багато праці вже вкладено. Ми цим живемо. І важка робота не завадила нам із сестрою закінчити спочатку школу з відзнаками, потім технікум. О шостій ми вставали, йшли порати своє господарство, а о восьмій уже стояли на зупинці – чекали маршрутку. Тепер я працюю, але розпорядок дня той самий: встигаю зранечку всіх своїх корівок обійти, подоїти, нагодувати, а тоді на роботу йду. 
Що не кажи, а на плечах отаких от Оль і тримається донині наше багатостраждальне село…
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото автора
 
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Валентина
    Валентина

    Двчата від БОГА.... Мабудь не мають часу в барах курити і пиячити на відміну від своїх однолітків. Щасти ВАМ діти завжди і в усьому.

    18 вересня 2015, 13:30
    Відповісти
  • Софiя
    Софiя

    Файнi дiвчата i Оля i Катя! Молодцi! Олi потрiбно на передачу фермерша шукаэ чоловiка!

    29 вересня 2015, 18:10
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися