Отець ЮРІЙ з врятованим лебедем
Волинь

Лебедів на зиму прихистили селяни

16 лютого 2018, 13:46
0
0
Сподобалось?
0

У селі Прохід Ратнівського району лебедів раніше не було. А минулого року пара цих птахів вперше поселилася на місцевих водоймах.  Люди милувалися ними, трохи підгодовували. Птахи були лякливі, але з часом стали підпливати до берега.  Згодом і поповнення у них з’явилось – шість маленьких лебедят. Чомусь один плавав віддалік, тож згодом лебеді прийняли його за чужака: сичали, крильми били. Бідолаха жив одинаком, поки не пропав. Пізніше бачили лише купку пір’я – видно, собакам попався. Така доля, мабуть, чекала й тих трьох пташенят, які не змогли піднятися та відлетіти з іншими. Тож вони вийшли до людей – їх побачили поблизу хати місцевого священика.

– Коли я їх покликав, птахи спокійно зайшли у хлівчик, – розповідає отець Юрій. – Дивина, та й годі! Людей не бояться. Їх можна взяти на руки, погладити, погодувати. Полюбляють  розмочений у воді хліб,  даю  борошно, картоплю, зерно. Уже мало не три місяці живуть у мене. Із сивих птахів перетворилися на  білих красенів. Уся сім’я їх любить. Як тільки настане весна, відпущу лебедів на водойму.

В іншому селі Ратнівського району, Гірниках, люди теж прихистили у себе вдома лебедів з місцевого озера Радожичі. Тут щороку навесні оселяється пара, яка дає потомство. Коли школярі каталися на ковзанах на озері, побачили, що лебеді стоять на льоду, а біля них гавкав пес. Як тільки хлопці наблизилися, птахи злетіли, а один залишився нерухомо лежати. Щоб собаки не розтерзали його, одинадцятикласник Ігор Панасюк забрав лебедя додому.

– Мама одразу закутала його у ковдру, примостила біля теплої батареї. Потроху лебідь відігрівся, ожив, плавав у ванні. Потім ми віднесли його у теплий хлів, годували, випускали на вулицю. Днів з десять птах жив у нас. Коли повністю оклигав, відвезли його на Турський канал – туди часто злітаються лебеді після того, як інші водойми замерзають. Випустили неподалік таких же птахів. Ті на нього не сичали, значить, прийняли.

Трохи раніше, як тільки озеро затяглося легенькою кригою, рятувати лебедів на озері Радожич приїжджали пожежники. До них звернувся житель Гірників і повідомив, що до водойми примерз лебідь. Рятувальники човном пробивали кригу до нього, та лебідь втік.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися