Пасічники Турійщини отримають відшкодовання
Волинь

Пасічники Турійщини отримають відшкодовання

14 червня 2018, 09:57
0
0
Сподобалось?
0

Масову загибель бджіл на Турійщині спричинили пестициди, які використовували під час обробітку полів. Про це стало відомо сьогодні, 13 червня 2018 року, під час оперативної наради, що відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Савченка. До слова, місцевих пасічників, згідно законодавства за три дні, ніхто не попередив, -інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, відбулося 5 засідань робочої групи з координації та контролю за ситуацією пов’язано з підмором бджіл. В результаті двічі проведеного обстеження пасік встановлено часткову загибель бджіл від 20 до 25 %.

– Спеціалісти Держпродспоживслужби провели відбір проб мору бджіл на пасіках Кміна Тараса та Сьомака Валерія, зразки рослин ріпаку та меду, а також на всіх пасіках на наявність інфекційних та паразитарних хвороб. Матеріали надіслані в Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів та Одеську прикордонну державна контрольно-токсикологічну лабораторію. За результатами випробувань виявлена залишкова кількість пестицидів фунгіцидної та інсектицидної дії, зокрема азоксистробін та лямбда-цигалотрин. Натомість в меді пестицидів не виявлено, – повідомив Юрій Мефодійович.

Відтак, керівництву СТзОВ ім. Л.Українки рекомендовано врегулювати дане питання шляхом порозуміння та віднайдення компромісного рішення. Зокрема, днями відбулися індивідуальні зустрічі із 14-ма з 17-ти пасічників Турійського району та обговорено можливі шляхи компенсації понесених втрат. Як результат, із більшістю знайдено порозуміння. Натомість 4 пасічники заявили, що будуть вирішувати питання в судовому порядку.

– Змушений вашу інформацію перевірити та зустрітися особисто із бджолярами. Я це зроблю, тому що мені не подобається ті дані, які надходить із засобів масової інформації. Не так все райдужно, як вам здається. Фермер поступив не досить коректно. Тому продовжуйте перевірку використання землі цим фермером. Тоді рішення буде прийнято, зауважив Олександр савченко.

Разом із тим, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області доручив начальнику юридичного відділу Віталію Потапенку надати усю необхідну правову допомогу пасічникам у разі звернення їх до суду.

Нагадаємо, що 24 травня цього року до Олександра Савченка звернулися пасічники (17 чол.) із сіл Озеряни, Н.Двір, Купичів, Літин та Осьмиговичі Турійського району про те, що напередодні ТзОВ ім Л.Українки обробляли посіви ріпаку і в них на пасіках почали гинути бджоли. Для оперативного вирішення ситуації пов’язаної із загибеллю бджіл на території Новодвірської сільської ради Турійського району головою обласної адміністрації видано доручення від 24.05.2018 № 3387/17/2-18, яким затверджено склад робочої групи з координації та контролю за ситуацією пов’язано з підмором бджіл.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися