Луцькрада виступає проти покарань за критику ЛГБТ-спільноти
Волинь

Луцькрада виступає проти покарань за критику ЛГБТ-спільноти

27 листопада 2019, 13:24
0
0
Сподобалось?
0

Луцька міська рада звернулася до президента України, голови Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права громадян України на свободу вираження власних поглядів.

Про це йшлося у середу, 27 листопада, під час сесії Луцькради, - передає ІА ВолиньPost.

Радник мера Луцька Ігор Поліщук зауважив, що представники церков дуже занепокоєні законопроектом №0931 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)». Однак нині реагування відсутнє, тож до протесту долучилася й мерія Луцька.

«Тепер ті, хто будуть виступати за традиційну християнську сім’ю, будуть поза законом. Пропагувати і насильно насаджувати це – занадто», - каже депутат Микола Федік.

Текст звернення подаємо без правок та змін:

«Ми, депутати Луцької міської ради, вважаємо, що ситуація, що склалась з ухваленням профільним комітетом Верховної Ради України тексту законопроєкту №0931 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)» створює загрози для свободи совісті та свободи вираження власних поглядів в Україні.

На нашу думку, боротьба з дискримінацією актуальна і важлива, однак, такий намір не повинен нівелювати основоположні права людини, захищені не лише Конституцією України, але й міжнародними договорами, зокрема статтями 9 та 10 Європейської конвенції з прав людини.

Підтримуємо звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо внесення змін до зазначеного законопроєкту у частині недопущення обмеження конституційних прав громадян України на свободу совісті та свободу вираження поглядів. Законопроєкт №0931 передбачає адміністративну та навіть кримінальну відповідальність за публічну позицію віруючих громадян. Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки прирівнюватиметься до злочину. Пропонуємо виключити пункти законопроєкту, якими громадянам нашої країни забороняється поза межами церкви чи власного помешкання висловлювати критичні зауваження щодо агресивної пропаганди ЛГБТ, будь-яких збочень, а також виключити передбачене цим законопроєктом покарання (адміністративну та кримінальну відповідальність). 

Неправомочною є вимога позбавити релігійні організації права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть спосіб життя, що протирічить загальним моральним та церковним канонам. У разі відмови, згідно із запропонованим комітетом Верховної Ради законопроєктом, церкви чекають серйозні штрафи та покарання.

З метою попередження розпалювання громадянського конфлікту та протистояння в українському суспільстві пропонуємо розглянути поправки до законопроєкту №0931, запропоновані релігійною громадськістю України, та підтримати їх під час наступного розгляду цього законопроєкту.

Вважаємо, що у разі підтримки парламентом законопроєкту №0931 у запропонованій редакції, свобода вираження думки та слова, свобода світогляду та політичної діяльності опиниться під загрозою ліквідації. Боротьба з «дискримінацією» у цьому законопроєкті нівелює основоположні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

Категорично стверджуємо, що у запропонованому профільним комітетом Верховної Ради України вигляді закон не може бути прийнятий. Свобода слова, як і свобода віросповідання є базовими засадами прав і свобод громадян України. Не допустити порушень будь-яких конституційних норм — основне завдання депутатів усіх рівнів.

Вимагаємо повернути проєкт закону №0931 на доопрацювання, врахувати пропозиції Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо поправок до зазначеного законопроєкту та не допустити обмеження конституційних прав громадян України на свободу совісті та свободу вираження поглядів».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися