Усе про послугу доставки газу та порядок її оплати
Волинь

Усе про послугу доставки газу та порядок її оплати

29 лютого 2020, 13:38
1
0
Сподобалось?
0

Актуально та доступно про нові зміни на газовому ринку щодо розділення платежів в інтерв’ю розповів нам начальник Луцького відділення АТ «Волиньгаз» Дмитро Бонюк.

– Дмитре Михайловичу, з цього року споживачі газу отримують два рахунки: один – за газ, другий – за його доставку. Чому їх розділили?

– Це завершальний крок реформи ринку газу, який обмежує вплив природних монополій. За європейським законодавством, продавати газ і транспортувати його мають різні компанії. Відповідно, споживачі отримують різні рахунки за ці послуги: окремий – від продавця газу, окремий – від оператора ГРМ, що доставив паливо.

– Що це дає споживачам?

– По-перше, наші клієнти, які використовують газ для опалення, помітили, що плата за доставку газу у січні вдвічі менша, ніж у грудні, до цього розподілу. А по-друге, завдяки змінам споживачі зможуть легко вибирати компанію-постачальника газу, дивитися, у кого вигідніше купувати. І плата за доставку від цього ніяк не зміниться.

– У чому полягає послуга доставки (розподілу) газу? Що ви робите для того, аби газ дійшов до кожного споживача – і в далеке село, і на найвищий поверх багатоповерхівки.

– По-перше, що таке газорозподільні мережі? Луцьке відділення, яке складається з двох дільниць, Луцької та Ківерцівської, налічує шість ГРС (газорозподільних станцій), до яких приєднано два міста та 140 сіл.

Щоб потрапити в оселю споживача із загального газопроводу, газ проходить 20–30, а то й 100 кілометрів. Та частинка газопроводу, яку ви бачите на вулиці – це дуже незначна частка газорозподільних мереж. Наша компанія «Волиньгаз» обслуговує близько 10 тисяч кілометрів труб, понад 50 тисяч будинкових регуляторів тиску і дуже багато одиниць різного обладнання, яке забезпечує наявність потрібного об’єму газу у вашому помешканні 24 години на добу.

– Які витрати потрібні для того, щоб ця система функціонувала?

– Усі наші витрати на функціонування систем контролюються НКРЕКП. Але загалом їх можна поділити на чотири групи. Перша – це технологічний газ. Ми його закуповуємо, щоб компенсувати втрати при транспортуванні. Мережі зношуються, десь можливий витік газу, і ми це компенсуємо. Друга – заробітна плата фахівцям. Тим людям, які проводять роботи з перевірки газотранспортної системи та споруд на них, здійснюються поточні ремонти та регулювання газорегулюючого обладнання, приїздять на виклики, опрацьовують звернення споживачів – у нашому районі це більше 200 працівників. Третя група витрат – матеріали, потрібні для експлуатації мереж: запчастини, пальне для автомобілів аварійно-диспетчерської служби 104 тощо. І четверта – це капітальні ремонти та заміна різних елементів мереж, які затверджує НКРЕКП.

– Як розподіляються ці витрати впродовж року?

– Більшість наших витрат фіксовані. Вони виникають і в зимовий період пікового споживання газу, і влітку, коли споживання газу різко знижується.

– Як, власне, визначається тариф? Чому саме 1,092 грн за м куб.?

– Державний регулятор щороку збирає інформацію: скільки потрібно витрат на рік, щоб наша система працювала надійно. Доставка газу має бути безпечною та безперебійною. НКРЕКП аналізує зібрану інформацію і визначає, скільки необхідно витрат. Загальні видатки розподіляють відповідно до обсягу спожитого газу – так регулятор визначає тариф, який вимірюється у гривнях за 1 м куб.

– А як визначається платіж за доставку газу для кожного споживача?

– Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від того, скільки кубометрів палива конкретний споживач використав упродовж попереднього «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, використаного за рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на тариф на доставку. Можете перевірити – отримаєте свою вартість доставки на місяць.

– Чому розрахунок плати за доставку залежить від минулорічних обсягів споживання, а не від поточних?

– Такий порядок розрахунку встановлений державним регулятором: іншого варіанту затвердити справедливий та фіксований тариф на рік наперед просто нема. А якщо споживач зменшить використання газу цього року, то в наступному році у нього буде менша плата за доставку.

– А якщо споживач у попередній рік газ геть не використовував?

– Тоді він отримає рахунок, виходячи з планових об’ємів групи споживання, до якої він належить. Це стосується і нових клієнтів, які раніше не користувалися газом узагалі. 11 лютого 2020 року держрегулятор схвалив проєкт рішення, яке передбачає зниження оплати для цих категорій споживачів. Після того, як новий закон вступить у дію, ми побачимо зміни у платіжках.

– Які строки сплати за доставку газу?

– Плата за доставку здійснюється щомісячно однаковими платежами впродовж року – до 20 числа місяця, у якому надаються послуги. У деяких споживачів розмір плати за доставку газу буде меншим за комісію банку, у такому разі вигідніше сплатити одразу за кілька місяців.

– Як отримати рахунок за доставку?

– Рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачі отримують поштою. Можна завантажити й оплатити рахунок онлайн – в Особистому кабінеті на сайті 104.ua.

– Чи правда, що за доставку газу мають платити також споживачі, які тимчасово не використовують газ?

– Так. За доставку газу треба платити, навіть якщо ви не використовуєте паливо у певний період. Тому що разом з вами його споживають тисячі інших людей. Щоб усі вони мали газ у домівках, він туди має дійти: по кілометрах труб, зі зниженням тиску спеціальним обладнанням, усе це обслуговують працівники, які отримують зарплату. З цього складається вартість послуги з розподілу природного газу. Доки діє ваш договір про її отримання, доти ви платите.

– Тобто, чим більше споживачів підключені до газової мережі, тим більші ваші доходи?

– Ні, чим більше споживачів у районі, тим рівномірніше розподіляються витрати на розподіл газу. Це фіксована сума, яка не залежить від об’єму споживання. Чим більше споживачів будуть разом її платити, тим менше заплатить кожна окрема людина. Якщо хтось має договір, наприклад, купив квартиру або збудував будинок, але не споживає газ і не хоче платити за доставку, то за нього фактично платять сусіди.

– Ще одне питання, яке турбує споживачів: чому потрібно платити рівними частинами щомісяця, а не залежно від спожитих кубометрів у відповідний місяць?

– Раніше так і було. Більше спожив – більше заплатив за все разом: і за газ, і за доставку. Але влітку ми використовуємо газу значно менше, ніж взимку. На зиму припадає 80–90% річного споживання газу. А зарплати й пенсії – однакові цілий рік. Тому цей варіант вигідніший для споживача – не треба взимку віддавати 2/3 сімейного бюджету за опалення. Рівномірна оплата протягом року – нормальна практика, яка застосовується майже в усіх країнах Європи.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Іван
    Іван

    Оплата рівними частинами - це добре . Але людина в якої є субсидія на опалювальний сезон буде оплачувати транспортування газу влітку без субсидії , хоча газ використала зимою . А це додаткові витрати.

    1 березня 2020, 14:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися