Відома причина масової загибелі риби у Стиру біля Луцька
Волинь

Відома причина масової загибелі риби у Стиру біля Луцька

2 липня 2020, 11:52
0
1
Сподобалось?
1

Понад 8 мільйонів 290 тисяч гривень. Саме така сума збитків заподіяна рибному господарству України внаслідок загибелі риби у річці Стир.

Про це повідомляє Сила правди. 

25 червня з’явилася інформація про факт загибелі риби на р. Стир на ділянці від с. Липляни Ківерцівського району до с. Княгининок Луцького району Волинської області. У соціальних мережах люди публікували фото і відео брудної водойми, поверхнею якої пливе дохла риба. Це явище зафіксували у Липлянах, поблизу очисних споруд комунального підприємства, а згодом подібні повідомлення почали надходити від мешканців Сирників та Княгининка.

Тоді співробітників Держекоінспекції не допускали до позапланової перевірки аж до втручання керівництва міста. А директор комунального підприємства Віктор Гуменюк, коментуючи ситуацію, заперечував причетність до екологічного лиха, стверджуючи, що нічого не знає про загибель риби. Він також припустив, що це могло статися через потрапляння у водойму хімікатів з фермерських полів, а також через надходження в річку великої кількості води після зливи і брак у ній кисню.

Та все ж таки зафіксувати факт забруднення і взяти зразки на аналіз вдалося. На місці екоінспектори працювали разом з правоохоронцями.

«Довжина ділянки русла річки, де зафіксували снулу рибу, сягала 7 кілометрів, – розповідає начальник відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів Держекоінспекції у Волинській області Антон Поліщук. – Разом з рибпатрулем ми відібрали рибу на площі водного плеса 600 метрів квадратних. Це 53 екземпляри, 9 особин різних видів загальною вагою 6 кілограмів. Рибу ми завезли в Держпродспоживслужбу для того, щоб вони встановили причину її загибелі. Згідно звіту про результати дослідження паталогічного матеріалу збудників екто- та ендопаразитів не виявили. Натомість, зябра риби були забиті густим сірим слизом. Тобто риба загинула не від хвороб, а від брудної води. У біоматеріалі також виявили аміак».

За допомогою спеціальної формули в екоінспекції порахували прямі збитки за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства. Ці суми відповідно склали 653 тисячі 276 гривень і 7 мільйонів 636 тисяч 860 гривень.

Документи з підрахунками екологи обіцяють передати правоохоронцям в найкоротші терміни. Згодом до справи долучать і результати лабораторного дослідження води. Відповідно шкоду за її забруднення буде нараховано додатково.

«По воді аналізів ще нема, але попередньо – перевищення завислих речовин – мул, слиз і таке інше. Система така, що на очисних вода проходить певну очистку, а далі йде на біоставки, де за допомогою спеціальних речовин, бактерій має доочищуватися. Мул осідає і в річку скидають верхній шар цієї чистої води. Водоканал має на це право. По факту, ця вода, що йшла з очисних на біоставки, була чистіша, ніж та, що виходила в річку. Біоставки застаріли на стільки, що вони не тільки не очищають, а навіть забруднюють. Є підозра, що цей нижній шар з мулом і слизом з них просто спустили», – кажуть в екоінспекції.

В ДЕІ у Волинській області додають, що зважаючи на обсяги завданих збитків, винуватцям загрожує кримінальна відповідальність.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися