Федір ІЛЛЮК
Волинь

Лікар з Волині оперував у Лівії діток з вродженими вадами, які народжувалися від шлюбів між кровними родичами

6 вересня 2020, 19:10
1
3
Сподобалось?
3

Федір Іллюк – дитячий хірург, який майже двадцять літ працював на Донеччині та у Львові, вісімнадцять – у Лівії та на Соломонових островах. Знає англійську, німецьку та арабську мови. Епідемія коронавірусу застала пана Федора в рідному Синовому на Старовижівщині, куди приїхав у відпустку. Згодом хірург пристав на пропозицію земляків залишитися працювати на Поліссі, і тепер лікує діток у Сереховичівській амбулаторії.

Інтерв’ю для «Аль-Джазіри»

Федір Олександрович приїхав у Лівію в 2000-му році у складі групи «Лікарі без кордонів», коли в країні панував мир. У міжнародній медичній бригаді працювали медики з Англії, Німеччини, Австрії, Тунісу, України. Лікарні були забезпечені усіма ліками, а після приходу ісламістів усе змінилося. З початком Першої громадянської війни 2011 року українські медики повернулися на батьківщину, а Федір Іллюк залишився. Йому доводилося оперувати діток з вродженими вадами, які часто народжуються від шлюбів між кровними родичами. А одного разу хірургові довелося надавати допомогу 5-річному синові помічника генерала Хувелді – з близького оточення лівійського лідера Муамара Каддафі.

– Резиденцію генерала розбомбили. Хлопчик потрапив під обстріл, у нього були пошкоджені легені, – згадує Федір Олександрович. – Своїх лікарів до нього не підпускали, іноземцям довіряли більше. Оперували разом з болгарським колегою, якому під час операції стало зле. Тому довелося закінчувати самому. Пізніше познайомився і з донькою генерала Хувелді, котра теж працювала лікарем. Під час лівійської революції у мене брали інтерв’ю з «Аль-Джазіри», – згадує найбільш впливову в арабському світі телекомпанію. – Але говорити на камеру без маски, як пропонували, не погодився. На провокативне запитання, чи надавав би допомогу комусь з повстанців, відповів: «Ми рятуємо людей, якщо потрібно, то оперували б і повстанців. І ніякої політики».

Федір ІЛЛЮК з колегами у Новій Гвінеї

У джунглі з охороною

Українського хірурга згодом запросили в компанію, що надає лікарські послуги на Соломонових островах. Там лікаря безкоштовно забезпечують всім: житлом, обслугою, костюмами, рюкзаком і навіть одноразовими тюбиками із зубною пастою. Коли зустріли в аеропорту, привезли новий телефон з усіма забитими в нього потрібними контактами. У приватній клініці також багато іноземних медиків.

– Усе комп’ютеризовано. Хворий ще не переступив поріг кабінету лікаря, а я вже маю усі дані про нього. Кожна клініка обладнана МРТ.

Федір Іллюк побував у відрядженнях на багатьох островах: оперував пацієнтів у Сінгапурі, Бангкоку, Катарі, Арабських Еміратах. На Соломонових островах дуже сиро, тому люди по два-три рази хворіють малярією. Коли виїздили до пацієнта, машину оснащували металічною сіткою, брали охорону, бо місцеві аборигени, які, хоч і звикли до іноземців, могли закидати автомобіль камінням.

– У серпні 2019 року я їздив у відрядження в Гонконг. Там уже тоді був карантин через захворювання на COVID-19, – дивує мій співрозмовник, коли заходить мова про коронавірус, і це наштовхує на роздуми.
Наталія ЛЕГКА

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • жид
    жид

    суть публікаціі в тому як америка вбивае людей заради курсу доляра

    6 вересня 2020, 21:09
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися