Анатолій Бойко
Волинь

Волинський Фаберже встановив три світові рекорди!

24 квітня 2021, 14:31
0
0
Сподобалось?
0

Напередодні Великодня Володимир-Волинський прогримів на увесь світ. Адже тут встановили такі мистецькі рекорди, якими не може похвалитися жодне інше місто на планеті! Мова про шедеври волинського Фаберже Анатолія Бойка. Він винайшов кілька унікальних технік у роботі з яєчною шкаралупою. Аби оцінити їх, Книзі рекордів Гіннеса довелося поламати голову, де ж знайти потрібного експерта.

Рятувався мистецтвом від контузії

Народився пан Анатолій на Тернопільщині у мистецькій родині. Змалку вмів малювати, різьбити, працював і в інших техніках. Але нічим серйозно не захоплювався. Усе змінилося після служби в армії. Там отримав серйозну контузію, після якої довго не міг оговтатися. Аби «підняти» себе, згадав про те, що в дитинстві любив. Так одна за одною опанував аж сімнадцять технік мистецтва! А на Волині, куди поїхав за коханою дружиною, задумав створити щось своє, оригінальне, унікальне. Так і винайшов кілька технік, аналогів яким немає у світі.

– До «писанки» я дійшов після сорока років, – згадує, як усе починалося, майстер. – Мене тоді здивувало філігранне страусине яйце, на яке натрапив в Інтернеті, – різьба по яєчній шкаралупі. Думаю, я ж ріжу по кості, дереву, каменю, невже по шкаралупі не зможу? І став пробувати. Коли наловчився, мені стало нецікаво. Дивлюсь, в мережі такого вже море є. І тут один з колекціонерів похвалився мені копією яйця знаменитого ювеліра Карла Фаберже. Так і з’явилася ідея кувати металом по шкаралупі.

Але російський Фаберже використовував як основу не натуральне яйце, а дерево чи камінь. А з ними працювати значно легше. Анатолій Бойко задумався над тим, як можна інкрустувати металами та дорогоцінним камінням крихку шкаралупу. Розробив не лише власну техніку, а й авторську смолу, завдяки якій неймовірне стало реальністю! Ніхто у світі досі на таке не зважився. Власне, торік Анатолій Бойко встановив світовий рекорд у номінації «Перша авторська колекція експонатів з яєчної шкаралупи, інкрустованої металом».

«Заховав» яйце у яйці

Над його виробами науковці ламають голову. Адже диву даєшся, як такий крихкий матеріал як яєчна шкаралупа може витримувати на собі ковку металом! Більше того, Анатолій Бойко умудрився ще й «мережити» інкрустовані яйця, пробурюючи отвори між вигинами срібла чи сплавів. Вони настільки неймовірні, досконалі, художні, що від цих робіт очей не відвести – емоції переповнюють. А майстер, відчуваючи це, дивує далі, демонструючи взагалі феноменальні витвори.

– А ось – витягнення яєчної шкаралупи, – показує обковані металом спіралі. – Це техніка, якою володію тільки я.

У голові не вкладається, як можна таке зробити? Адже навіть якщо і вдасться комусь «нарізати» шкаралупу, то її довжина заледве сягне десятка сантиметрів. В Анатолія Бойка найдовша спіраль з гусячого яйця витягнута на 1 метр 15 сантиметрів!

Серед унікальних речей – бурштинова низанка всередині мережаного яйця, світильники зі страусиних яєць, шкатулки з гусячих, курячі «яйця із секретом», які піднімаються та опускаються, ховаючи всередині обручки, яйце у яйці. Кожна робота – в єдиному екземплярі, адже майстер працює без ескізів. Усього їх понад пів тисячі.

52 тисячі дірочок – в одній шкаралупі!

Особливо цінні експонати – мережані курячі та гусячі яйця. Власне два з них здобуло світову славу.

Рекорди минулих вихідних було встановлено у місті Володимир-Волинський. Нагороджувати переможця приїхали представники Реєстру рекордів України – організація, яка має міжнародне визнання та співпрацює з Книгою рекордів Гіннеса. Вражайтеся: у курячому яйці Анатолій Бойко просвердлив… 33 тисячі 346 отворів, а в гусячому – 52 тисячі 745!

– Я працював спеціальними японськими бурами, які виготовляються для створення мікросхем. Вони дуже тоненькі, як людська волосинка. Зазвичай ними працюють роботи – задається програма, і вони свердлять. Я ж роблю вручну. Найменша похибка, завеликий кут нахилу – й свердло ламається. За час роботи в мене пішло їх 55! Над курячим яйцем працював місяць, над гусячим трохи довше. Просвердлю сто отворів, зроблю позначку – даю відпочинок очам. Бо починає все рябіти, – ділиться майстер.

З гусячого яйця досі ніхто навіть не пробував «сито» зробити. А от курячим похвалився майстер з Боснії та Герцеговини – попередній світовий рекордсмен висвердлив трошки більше 14 тисяч отворів. Тож волинський Фаберже його досягнення побив понад двічі.

Анатолій Бойко втер носа усім умільцям світу, зібравши у рідному місті три рекорди. Слава про диво-майстра розлетілася на усі континенти! Його роботами гордяться колекціонери Англії, Канади, Іспанії, Польщі, Америки, Японії… В Україні він здобув визнання як заслужений майстер народної творчості України, увійшов у четвірку найталановитіших ювелірів разом зі всесвітньовідомим Миколою Сядристим, отримав чимало нагород – медалей та орденів. Але щоразу думає, чим світ дивуватиме знову!

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися