Чесність, лояльність, надійність – партнери про компанію «Волинь-Зерно-Продукт» і її засновника Євгена Дудку
Волинь

Чесність, лояльність, надійність – партнери про компанію «Волинь-Зерно-Продукт» і її засновника Євгена Дудку

5 липня 2021, 19:48
0
0
Сподобалось?
0

ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» провів святковий «День поля-2021» з нагоди 20-річчя заснування компанії. На захід з’їхалися понад тисячу гостей не лише з нашої країни, а й з-за кордону. Нині підприємство є одним з найбільших платників податків в області – понад 200 мільйонів сплатило за минулий рік, обробляє більш як 41 тисячу гектарів землі, має 14 тисяч пайовиків. Перелік вражаючих цифр можна перераховувати ще довго. Але мало хто знає, з чого все починалося і що ніхто не вірив у ідею тоді ще геть юного, проте амбітного і працьовитого сільського хлопця, а нині засновника найпотужнішої компанії в області Євгена Дудки.

На міжнародний ринок вивела… криза

«Найголовніша людина на фірмі – моя дружина», – каже на зустрічі з журналістами Євген Дудка. З нею він навчався в ЛНТУ і почав свій маленький перший бізнес, пережив усі злети й падіння. Вона подарувала йому доньку і сина та продовжує працювати з ним пліч-о-пліч на їхньому спільному дітищі. Нині займає посаду керівниці департаменту зовнішніх і внутрішніх комунікацій.

Євген Степанович з тих, кому не падала манна з неба. Він – хлопець із села Липляни. Змалку йому довелося працювати. І навіть коли навчався в ЛНТУ, не нехтував прибиранням у нічному клубі, рубав на базарі м’ясо. На другому-третьому курсі разом з Іриною, з якою тоді лише зустрічався, почав продавати висівки у селах. 27 червня 2001 року вони заснували фірму ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт». А їхнім першим офісом стала залізна бочка, яка стояла на батьківському подвір’ї і де всі грілися паяльною лампою. Потім у колгоспах купували зерно, здавали його на КХП, а продукти переробки забирали і реалізовували. Згодом придбали «Луцький комбікормовий завод», геть занедбаний, на його даху навіть росли дерева. До слова, ЛНТУ Євген Дудка закінчив у 1999 році з червоним дипломом. Його одногрупник Сергій Супрунюк теж був з ними на початку заснування бізнесу – нині він генеральний директор компанії.

Далі керівництво «Волинь-Зерно-Продукту» придбало «Млинівський комбікормовий завод». Але криза 2008 року добряче вдарила по потужній на той час компанії. Вона опинилася на межі банкрутства, коли фактично за ніч через різкий стрибок долара заборгувала банку мільйон. Але опустити руки – це не про Євгена Дудку. На зборах вирішили зробити перший експорт с/г продукції. Для цього ввели в експлуатацію перший в Україні елеватор з вузькою колією, аби напряму постачати продукцію у Європу.

– Уявляєте, ми на порозі банкрутства. Зібрався менеджмент. Я сказав, що начальство буде отримувати на 40 % меншу зарплату. Хто не з нами, я спокійно відпускав. Натомість пообіцяв, якщо вийдемо з ситуації, в кінці року доплачу. Тоді ми «затягнули шитики» і почали активно працювати. Уже в кінці року ми успішно вийшли з кризи, працівники отримали 13-ту заробітну плату, а весь офіс – бонус, і ми класно закрили рік. І чим я найбільше горджуся – це командою, яку мені вдалося підібрати. Мої працівники реально крутіші і розумніші за мене, – каже Євген Дудка.

До слова, його донька закінчила Київський НУБіП і нині теж працює у компанії батька.

Працівники отримали 14-ту зарплату!

У 2009 році постало питання виходу на ринок під власною торговою маркою з виготовлення борошна. Так з’явилася торгова марка «ВІЛІЯ». Назва її походить від імен дітей сімейства Дудок – Віталія та Лілії. До того ж, Вілія – це свято напередодні Різдва в Україні. Всередині компанії керівником запроваджена традиція – звертатися один одного на «ти», і він особисто стежить за тим, щоб начальство не поводилося зверхньо. Сьогодні колектив нараховує близько 1150 працівників, з яких 80 % – місцеве населення. З нагоди 20-річчя, окрім уже традиційної 13-ї зарплатні, колектив отримав ще й 14-ту! Середня зарплата працівників – майже 18 тисяч гривень. Зокрема водій в середньому отримує 22 тисячі гривень, а механізатор – 30 тисяч (до слова, його робота настільки технологічно осучаснена, що він сидить у кабіні з чотирма планшетами і лише натискає на кнопки).

У «День поля» гостей ознайомили з роботою елеваторного господарства у селі Звиняче Горохівського району, керівником якої є Олександр Куць, та показали поля сої та пшениці, а також презентували величезний парк надсучасної техніки.

Не лише бізнесмен, а й меценат

Йти по «трупах» задля досягнення своєї мети – це також не про Євгена Дудку. Чесний, відповідальний, надійний – так відгукуються про нього усі, з ким він співпрацює. Довіра партнерів – ось основний показник вдалого бізнесмена. Особливо вдячний Євген Дудка тим, хто повірив у нього на початках. Дякує він і тим, хто залишився з ним дотепер. Він чи не єдиний в країні бізнесмен, хто усім відмінникам виплачує стипендії. Цього року їх отримали 300 учнів.

Величезна арена на одному з елеваторів, з якої звучать пісні та привітання компанії-ювіляру і її засновнику. Присутні одягнені у білі сорочки та футболки з логотипами «Волинь-Зерно-Продукту» та «Вілії». На захід завітали також посадовці – мер Луцька Ігор Поліщук, голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко та голова облради Григорій Недопад. З вуст присутніх лунають лише хороші слова.

Голова фермерського господарства «БАУЕР-ПЛЮС» Віталій Рудченко:

– Ми починали свою співпрацю з «Волинь-Зерно-Продуктом» у 2007 році. Компанія росте, і разом з нею ростемо і ми – партнери. Буду працювати з ними й надалі, бо потрібно обирати найкращих.

Директор сільськогосподарського товариства «Дружба» Ковельського району Валерія Яромчук:

– Працюю з Євгеном Дудкою уже 20 років і скажу, що мало таких чесних людей є на світі. Він не зазнається, сумлінний. Коли щось пообіцяє, то обов’язково виконує. Я рада за такий великий агрохолдинг і дякую Богові за Євгена Степановича і його працівників. Процвітання їм!

Директор ТзВО «Добрий урожай» (Рівненщина) Михайло Нікітюк:

– Співпрацюємо з «Волинь-Зерно-Продуктом» з моменту його заснування. Як партнери вони хороші і порядні. Дуже оперативні у своїй роботі, з якістю також не підводять. Хочу побажати їм мирного неба, щастя, фінансового успіху, бо завдяки їм процвітаємо і ми. Раніше ми називалися клієнтами. Але ще на святкуванні 10-річчя компанії Євген Степанович сказав, що більше немає слова клієнти, ми – партнери.

Голова асоціації фермерів Волинської області Руслан Хомич:

– Політика держави така, що банки відмовляють у фінансуванні новоствореним фермерським господарствам перші два роки. Противагою цьому став «Волинь-Зерно-Продукт». Євген Степанович підставляє їм своє плече і допомагає у товарних кредитах – засобах захисту рослин, мінеральних добривах, насінні. І саме завдяки дружній підтримці Євгена Дудки ми маємо хороші врожаї.

Генеральний директор Modern-Expo Group Петро Пилипюк:

– Ми давні товариші з паном Євгеном, але познайомилися не через бізнес, а ще на Майдані. Нас об’єднала спільна мета: спинити агресію і бути корисними своїй країні. Ми разом заснували благодійний фонд «Волинь-2014», який допомагає війську і тим, хто вирушає у зону АТО. Євген Степанович передавав фронту тепловізори, броньовану інкасаторську машину, брав участь у будівництві храму у Волновасі. Я зустрічав небагато людей, які так люблять свою справу. Подивіться на ці поля – все випещене, родить, яка тут потужна техніка. Цим справді варто гордитися. До речі, їхня компанія – один з найбільших платників податків серед аграріїв. Вони прекрасний приклад соціально відповідального бізнесу. Це не тільки чудові поля і високооплачувані робочі місця та високі податки, а й високий рівень меценатства. Я вже згадував про «Волинь-2014», але Євген Степанович витрачає чималі кошти і на злободенні проблеми. Минулого року він виділив мільйон гривень на допомогу волинській медицині у боротьбі з ковідом. Коли випав сніг і рух у місті паралізувало, саме «Вілія» безкоштовно дала техніку і прибирала вулиці. Хотілося б, щоб з Євгена Степановича брали приклад.

Голова Турійської селищної громади Олексій Безсмертний:

– Наша громада налічує 52 населені пункти. У нас орендує землі Євген Дудка. Його компанія виділяє досить серйозні кошти на розвиток тих сіл, де він орендує землі. І це поза платою оренди і земельного податку. Також він робить дороги, ремонтує школи та ін. Я дуже вдячний йому за людяність, турботу і соціальну відповідальність.

Директор компанії «Агророзквіт», яка є дочірнім підприємством та представником в Україні заводу «Білоруськалій», Вадим Кулик:

– З «Волинь-Зерно-Продуктом» ми познайомилися чотири роки тому. Почали плідно працювати і знайшли спільну мову. Основне – ми і вони розуміємо тих людей, які займаються аграрним бізнесом. Ми даємо свій товар їм без передоплати, бо знаємо, що можемо довіряти.

Хедрік Де Вріс «ПРСАМ» (Нідерланди):


– Ми співпрацюємо близько 20 років. Це єдині наші партнери в Україні. Вони надійні. Ми дуже раді, що маємо таких клієнтоорієнтованих партнерів.

Засновник німецької компанії Horsch Міхаель Хорш (крупний світовий виробник сільгосптехніки):

– Бажаю вам всього найкращого – ви унікальна компанія європейського рівня. Успіху вам! Я дуже радий, що можу бути сьогодні на такому святковому заході.

Генеральний директор компанії «Бюлер Україна» Андрій Шаран (головний офіс у Швейцарії, мають представництва в усьому світі):

– Історія наших стосунків давня. Тоді Євген Степанович поставив перед собою мету розвинути борошномельне виробництво, переробку. І повідомив нам, як лідеру борошномельного обладнання, про свої наміри побудувати новий млин, де буде виготовляти борошно за технологіями 160-річного досвіду. І сподіваюся, в наступному році Євген Дудка буде запрошувати всіх на відкриття нового млина, який збудують за швейцарськими технологіями та світовими стандартами.

Берт Леснер з Німеччини, незалежний агроконсультант:

– Ми співпрацюємо з 2012 року. Чесність, лояльність і надійність – це про них! Я думаю, що розвиток, який пройшло це підприємство, інакше як сенсаційним не назвеш.

Але на досягнутому Євген Дудка зупинятися не збирається і ділиться планами на майбутнє:

– Зараз у нас будується борошномельний комплекс за швейцарськими стандартами, наступний крок – тваринницький комплекс на 2,5 тисячі голів корів. Наша країна не має бути сировинним придатком, тому найперше ми переходитимемо із сировинного ринку на ринок переробки. Звісно, якісна техніка, нові об’єкти і наші кадри – це те, у що ми продовжуватимемо інвестувати.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися