У Луцьку вкотре відмовили у прийнятті в експлуатацію скандального ЖК
Волинь

У Луцьку вкотре відмовили у прийнятті в експлуатацію скандального ЖК

17 травня 2023, 15:17
0
1
Сподобалось?
1

Державна інспекція архітектури та містобудування втретє відмовила у прийнятті в експлуатацію скандального житлового комплексу «Візаві», що на проспекті Соборності у Луцьку. Його завершили будувати у 2021-ому й відтоді щороку намагаються отримати сертифікат готовності, але безуспішно. Більшість житла розпродана, проте перспектив належного завершення будівництва і виправлення недоліків не видно. Продаж квартир триває, а ціни за квадратний метр житлової площі ростуть.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів із «Сила правди».

Житловий комплекс з претензійною назвою «Егоїст» поблизу Палацу урочистих подій у Луцьку почали зводити у 2015 році на землі, що перебуває у власності приватного підприємства «Укрбізнесінвест». Фірма належить колишньому депутатові Луцької міської ради Сергію Булі і його батькові Володимиру. Забудовником на початках була львівська компанія «Юкрейніан Девелопмент Індустрі».

Як тільки на ділянці почалися роботи, сталася халепа – сусідня дев’ятиповерхівка просіла, стіни почали давати тріщини. Відтак її мешканці забити на сполох і зверталися до усіх можливих інстанцій. У результаті дозвіл на початок будівельних робіт анулювали, зведення житлового комплексу «заморозили», а забудовник змушений був зайнятись укріпленням сусідньої багатоповерхівки. Щоб компенсувати непередбачені витрати власники будівництва почали креативити з площею.

Згідно з інформацією з Порталу державної електронної системи у сфері будівництва, з 2017 комплекс будували вже за новим проєктом. Змінили клас складності будівництва з СС2 на СС3, замовника будівництва, генерального підрядника і навіть назву – ЖК «Егоїст» став ЖК «Візаві».

За інформацією у ЗМІ, станом на липень 2017 року 30% квартир у недобуді продали.

Нині житловий комплекс «Візаві» – це тринадцятиповерховий будинок на 160 квартир. Два перших поверхи з прибудовою призначені для бізнесу.

Станом на травень 2023 року на сайтах з продажу нерухомості розміщені актуальні оголошення про продаж квартир в ЖК «Візаві». Ціни на житло коливаються від 1,43 мільйона гривень за однокімнатну квартиру до 3,2 мільйона гривень за трикімнатну.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зателефонував за номером в оголошенні і в ролі потенційного покупця поцікавився умовами.

На сайтах з продажу нерухомості вказана ціна 28 тисяч гривень за метр квадратний, – запитуємо.
– Це ціна березня, – відповідає співробітниця відділу продажів Наталія, – Зараз ціна 31 тисяча. А яка квартира вас цікавить?
Однокімнатна і краще на нижніх поверхах.
– Однокімнатні кімнати у нас великогабаритні залишились. 57,5 кв.м. на десятому поверсі і 70 кв.м. на п’ятому поверсі.
Вони порожні?
– Стяжка, штукатурка, повністю змонтована система опалення, пластикові вікна, лічильники, вода, каналізація…
Але пишуть, що будинок ще не зданий в експлуатацію. Як буде вирішуватись це питання?
– Він на сьогоднішній день не зданий, але він вже на етапі здачі, слава Богу. Сказати, що він здасться через день чи місяць, я вам так не скажу, але це вже в найближчі місяці, бо пакет в нас вже прийняли, комісія вже приїжджала.
А люди купують у вас квартири?
– Звичайно. У нас були квартири на 46, 47, 48 квадратних метрів, вони вже продані. Із 10 квартир на 57,5 метрів квадратних в нас залишилась тільки одна. Подумайте, може вам варто взяти двокімнатну на 67 квадратних метрів на третьому поверсі. Якщо у вас не вистачає коштів, то у нас може бути розтермінування. Думайте, бо це вже так би мовити останній вагон. Локація у нас шикарнюща.

На сайті «Dim.Ria» пишуть, що 8 травня 2023 року їхні спеціалісти особисто перевірили стан будівництва, а також прогнозують, що відповідний сертифікат «Візаві» отримає у другому кварталі 2023 року.

Вперше ЖК «Візаві» намагалися здати в експлуатацію восени 2021-го, вдруге і втретє – торік, а вчетверте – цьогоріч. Один раз ДІАМ повернула документи без розгляду і тричі відмовила у видачі сертифікату готовності будівлі.

Третя відмова Державної інспекції архітектури і містобудування датована 8 травня 2023 року. Основна причина відмови – невідповідність проектній документації. Зокрема, перевищено граничну висоту будівлі, загальна площа квартир, житлова площа приміщень не сходяться з технічним паспортом. Об’єкт також не відповідає вимогам доступності для маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю. У ньому не обладнано і не перевірено протипожежний водопровід, відсутні поквартирні датчики загазованості, не вмонтовано світлове евакуаційне оповіщення житлової частини. Загалом – до двох десятків зауважень.

Нині замовником будівництва офіційно є Товариство з обмеженою відповідальністю «Інновабуд-плюс», однією з основних бенефіціарок якого є дружина Сергія Були Світлана, а генеральним підрядником в документах зазначено ТОВ «БК Альтера» з Львівщини.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зателефонував в «Інновабуд-плюс», щоб з’ясувати, чи збирається забудовник виправляти недопрацювання.

Вам черговий раз відмовили у видачі сертифікату готовності будівництва ЖК «Візаві» у Луцьку. Чи планує забудовник усувати недоліки, про які говорить ДІАМ? запитуємо.
– Звичайно. Тож не залишить так, як є, – відповідає жіночий голос.
Ну, це вже третя відмова, а підстави практично ті самі.
– Ну, то що ви від мене хочете? Вам звіт надати, чи плани забудовника? Мені не задавайте ці питання.
Тобто? А кому можна задавати? Ви хто, директор компанії?
– Секрет.

На цьому розмова обірвалася. «Сила правди» з’ясувала, що номер телефону належить директорці «Інновабуд-плюс» Ірині Гуляєвій.

Раніше «Сила правди» повідомляла про те, як попередник ДІАМ – Державна архітектурно-будівельна інспекція – в рамках кримінальних проваджень два роки поспіль не могла перевірити ЖК «Егоїст», бо її співробітників не допускали на будівельний майданчик.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися