Олег ДИКИЙ
Волинь

Особливості цьогорічної вступної кампанії

22 липня 2023, 10:59
0
0
Сподобалось?
0

З 19 по 31 липня абітурієнти можуть подавати заяви на вступ до вищих навчальних закладів. Цьогорічна вступна кампанія – друга під час воєнного стану. Про її особливості ми попросили розповісти відповідального секретаря приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Олега Дикого.  

– Вступна кампанія 2023 року схожа до торішньої, але більш вдосконалена, – зазначив Олег Дикий. – Вона в основному відбуватиметься на електронних ресурсах. Подача заяв, розрахунок конкурсного балу, підтвердження рекомендаційних вимог до зарахування – все відбуватиметься через електронний кабінет вступника. Абітурієнт може пройти всю вступну кампанію дистанційно і, тільки ставши студентом, перший раз фізично побувати в обраному університеті. Наголошу, що їхати у внз, стояти в чергах до приймальних комісій, щоб подати оригінали документів, не обов’язково. Рекомендацію до зарахування треба підтверджувати через електронний кабінет електронним підписом. Його можна створити у застосунку «Дія», в особистому кабінеті «Приват24», а також у Державній фіскальній службі. 

– Вже відомо, що буде цього року з державним замовленням?

– Точну кількість виділених бюджетних місць ми ще не маємо. Відомі лише обмеження у максимальних обсягах державного замовлення. Вони вказані у конкурсній пропозиції на спеціальність. Проте реальна кількість бюджетних місць може бути меншою. Також уряд збільшив  замовлення на спеціальності медичного і будівельного спрямування, соціальної сфери. Це ті спеціальності, які будуть потрібні для відновлення країни. В цілому очікуємо державне замовлення, схоже з минулорічним.

– Чи змінилися умови для вступу пільговиків?

– Війна впливає на те, що кількість вступників, які мають право на спеціальні умови вступу, зростає. Пільги є двох напрямків: зарахування на державну форму навчання і переведення на державну форму навчання у разі вакантних місць. Перший напрямок – це зарахування по квотах 1 і 2. На них виділяється по 10 відсотків від максимальної кількості бюджетного обсягу. Наприклад, на певну спеціальність є 50 місць. З них автоматично зарезервовані 5 місць на квоту 1 і стільки ж – на квоту 2. Лишається 40 місць на конкурс на загальних підставах. Квота 1 – це постраждалі учасники Революції Гідності, учасники бойових дій, діти загиблих учасників бойових дій, діти-сироти, особи з інвалідністю, чорнобильці  першої категорії, які мають золоту чи срібну медаль. По квоті 2 можуть вступати особи з території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територій. Вперше цього року право на пільговий вступ мають особи, які були у полоні, або діти загиблих у полоні. Вони мають право на першочергове переведення на вакантні бюджетні місця.

– Звідки беруться додаткові бюджетні місця?

– Якщо у межах квоти є незаповнені державні місця, то вони не подаються на загальний конкурс, а за їх рахунок проводиться перерозподіли і виділяють додаткові місця на переведення. Скористатися цим правом можуть діти учасників бойових дій (УБД), внутрішньо переміщені особи, діти із багатодітних сімей, шахтарів, які мають більше 15 років підземного стажу. Для того, щоб пільговику перевестися на невикористане бюджетне місце, треба мати достатній конкурсний бал. Різниця між балом пільговика і найнижчим балом абітурієнта, якого рекомендували до зарахування на бюджет, має становити не менше 15. Наприклад, якщо мінімальний конкурсний бал 180, то пільговик зі 150 балами не зможе скористатися пільгою. Це не стосується дітей загиблих. Для цієї категорії навіть не ставиться обмеження конкурсного бала на бюджет. Хоча для інших він становить 130 балів. А для певних спеціальностей – 140 і навіть 150.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися