Вступна кампанія в умовах війни
Україна

Вступна кампанія в умовах війни

6 серпня 2022, 14:44
0
0
Сподобалось?
0

Цьогорічний вступ відрізнятиметься від попередніх. Розібратися в його особливостях нам допоміг відповідальний секретар приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Олег Дикий.

Замість уже звичного ЗНО більшість випускників шкіл складають  мультипредметний тест. Це відбувається у три етапи. Основна сесія закінчується 10 серпня, додаткова триватиме з 16 по 20 серпня, а спеціальна – з 12 по 16 вересня.    

– Багато хто не зрозумів процедуру участі у тесті, – пояснив Олег Дикий. – Зареєструвалися і думали, що отримають повідомлення про час і місце його проведення. Але треба було ще двічі, у травні і червні, свою участь підтвердити. Хто цього не зробив, того виключили. Але такі учасники можуть потрапити на додаткові сесії. Щоправда, на державні місця уже не зможуть претендувати. Винятки тільки для тих, хто має спеціальні умови вступу. Для цих абітурієнтів виділені квоти і проводиться окремий конкурс. У кожному вузі вони відрізняються. У нашому університеті це 10% від кількості державних місць.

Наприклад, якщо на спеціальність є 10 державних місць, то два віддадуть пільговикам. Одне для вступників, що мають право на вступ на основі індивідуальної усної співбесіди. Це особи, які отримали інвалідність внаслідок війни, учасники бойових дій та постраждалі учасники Революції Гідності, особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти і діти-сироти. Ще одне місце виділено для осіб, місцем проживання яких зареєстровано особливо небезпечні території, тимчасово окупована територія, територія населених пунктів на лінії зіткнення. Хочу зазначити, що абітурієнти, які претендуватимуть на державну форму навчання на загальних підставах, повинні мати достатній конкурсний бал серед вступників на цю спеціальність по всій Україні. Це загальнодержавний рейтинг. На всі спеціальності цього року абітурієнти подають результати тестування з однакових предметів. Коефіцієнти для кожного визначили у міністерстві. Вони єдині для всієї України і конкурсний бал формується однаково. Раніше їх визначали безпосередньо в університетах, тому бали з одними і тими ж результатами ЗНО  у різних вишах могли різнитися.

Крім результатів мультипредметного тесту, цьогорічні абітурієнти мають подати до вищих навчальних закладів ще мотиваційні листи. Для деяких спеціальностей передбачені творчі конкурси. Вони уже відбулися.

– Цього року на контракт на багато спеціальностей можна вступити й без результатів мультипредметного тесту. Це стосується тих, де є багато державного замовлення: будівельні, технічні, педагогічні тощо, – зазначив Олег Дикий. – Приміром, у нашому університеті на 65% спеціальностей на контракт можна вступити без тесту. Треба подати лише мотиваційний лист. Це не стосується спеціальностей «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Інформаційні технології», «Охорона здоров’я», «Сфера обслуговування», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Філологія» (за винятком спеціалізацій з української мови та літератури). На них враховуватимуться результати тесту.  

Зазначимо, що цьогорічні абітурієнти можуть використовувати сертифікати ЗНО за 2019, 2020 або 2021 роки.

– Прийом заяв і документів від вступників розпочався 29 липня і завершиться                                            23 серпня, – сказав Олег Дикий. – Зарахування на бюджетне навчання проводиться 5 вересня. На контракт – не пізніше 30 вересня 2022 року.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися