Михайло САВЧАК
Волинь

Журналістський лідер Волині

12 січня, 10:32
0
0
Сподобалось?
0

Голові обласної організації Національної спілки журналістів Михайлові Савчаку виповнилося 70 років

Напередодні ювілею ми поспілкувалися з паном Михайлом, і він розповів про свої перші кроки у журналістиці, про першу приватну газету Волині, яка побачила світ ще у радянському союзі, про нагальні проблеми преси.

– Михайле Івановичу, розкажіть, як хлопчина із села на Тернопільщині захотів стати журналістом, звідкіля взялася така мрія?

– Моя мама – переселенка з Польщі, в ході операції «Вісла» вона потрапила в 1947 році на Тернопільщину. Я народився у мальовничих місцях – у Дністровському каньйоні поблизу Заліщиків. Скільки себе пам’ятаю, у нас вдома був культ преси. Мама передплачувала різні місцеві видання і навіть дві польські газети «Трибуна люду» і «Жолнєж вольності», які розповсюджувалися в срср. Тому я ще у дитинстві навчився читати польською мовою. У старших класах дописував у районну газету і таким чином, напевно, з’явилося бажання стати журналістом. У школі вчився на відмінно, але золоту медаль не отримав, бо поставили одну четвірку – з російської мови. А конкурс на факультет журналістики у ті часи був величезний – на одне місце 13 абітурієнтів. Я успішно здав вступні іспити й у 1971-му став студентом Львівського університету. Після закінчення потрапив на Волинь у місто Володимир, працював у газеті «Слово правди». З 1987 року живу в Луцьку.

– Старше покоління добре пам’ятає першу приватну газету області «Волинська реклама». Наскільки мені відомо, Ви один із засновників цього видання.

– Співзасновник – разом із Миколою Носковим. Перший номер інформаційно-рекламної газети «Волинська реклама» вийшов ще у радянські часи – 7 грудня 1990 року. Вона тоді коштувала 10 копійок, роздрібний тираж – 22 тисячі примірників.

– Скільки років очолюєте спілку журналістів Волині?

– Цього літа буде двадцять років. Якби не війна, то я б уже передав комусь цю посаду, вже давно збирався скласти свої повноваження. Необхідно провести перезавантаження – очолювати організацію повинні молоді люди, і такі журналісти є у нас на Волині. Але у зв’язку з повномасштабною агресією у столиці ухвалили рішення продовжити каденцію керівників обласних організацій.

– Михайле Івановичу, які найболючіші проблеми журналістської спільноти Волині?

– У 2010 році було видано «Щоденник без цензури» Полікарпа Шафети, редактора газети «Волинь». Він очолював обласну спілку 25 років. Він у своєму щоденнику ще у 1995-му написав: «На Волині газети стали у чергу на цвинтар». Але тоді тільки починалися проблеми для друкованих видань. Зараз ситуація набагато гірша. На жаль, паперова преса вмирає. В області вже не виходить п’ять місцевих комунальних газет. Держава довела ситуацію до такого стану, що друкована преса просто не може вижити. Великі ціни на папір, на поліграфію, величезні тарифи на доставку і майже повністю зруйнована мережа роздрібної торгівлі. Але крім проблем, хочу додати, що обласна організація спілки журналістів має базу відпочинку на озері Світязь, яку нам допоміг завершити голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, нині покійний. Її відкрили у 2015 році.

– Волинські журналісти нині захищають Україну на фронті. Чи підтримуєте з ними зв’язок?

– Ми постійно з колегами перебуваємо на зв’язку. Тим підрозділам, де вони служать, допомогли пресцентрам придбати необхідну оргтехніку, передавали гуманітарну допомогу, яка надійшла з Польщі. 

Михайло Савчак народився 6 січня 1954 року в селі Торське Заліщицького району Тернопільської області. У 1976 році закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Працював відповідальним секретарем у Володимир-Волинській міськрайонній газеті «Слово правди», згодом – на різних посадах в партійних органах. Співзасновник першої приватної газети області «Волинська реклама». Двадцять років очолює Волинську обласну організацію Національної спілки журналістів України.

Кость ГАРБАРЧУК

Редакція газети «Вісник+К» сердечно вітає Михайла Савчака зі славним ювілеєм. Бажаємо здоров’я, Божого благословення, натхнення. Так тримати!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися