На Закарпатті школярки одягли на випускний «радянську форму»
Закарпаття

На Закарпатті школярки одягли на випускний «радянську форму»

4 червня, 14:15
1
0
Сподобалось?
0

В одній із шкіл Закарпаття випускники одягли на останній дзвінок костюми, схожі на шкільну форму за часів Радянського Союзу.

Відповідний допис опублікувала місцева жителька, сестра загиблого захисника Світлана Цубера у Facebook-спільноті Тересвянської територіальної громади.

Інцидент стався у селі Грушово Тячівського району Закарпатської області. На кадрах зображені школярки, одягнуті в форму радянського зразка.

"Замість того, щоб діти одягнули українську вишиванку чи інший святковий одяг на випускний – нап'ялили радянську шкільну форму у Грушівському ліцеї! "Хваліться" причетні, чия "креативна" ідея?" – зазначила Світлана Цубера.

Світлана Цубера також стверджує, що після публікації цієї інформації в Мережі на її адресу стали лунати погрози.

Інцидент викликав бурхливу дискусію в коментарях.

Викладачка ліцею Радміла Хромей у коментарях стверджує, що "це форма не "совка", а наших батьків". У відповідь їй зауважили, що ця форма була насаджена за часів СРСР, щоб знищити українську ідентичність.

Що відповіли в ліцеї

Директор Грушівського ліцею Василь Драч в ексклюзивному коментарі ТСН.ua пояснив інцидент.

Василь Драч підтвердив, що йдеться про його навчальний заклад. Пан директор запевнив, що учні та вчителі його ліцею є патріотами України, донатять на ЗСУ і допомагають військовим. Він нагадав, що нещодавно в навчальному закладі провели благодійний ярмарок, за виручені кошти з якого купили авто для військових на фронт.

"Чому не вказують сам сценарій заходу, чому не можна переглянути відео, чому не можна сказати, що там хвилина мовчання була (в пам'ять про загиблих захисників. – Ред.), гімн України, українські пісні. Чому не кажуть, що були присутні три захисники, які виступали", – каже директор.

Драч уточнив, що не вважає форму радянською. За його словами, форму обирали батьки випускників.

"Було того року, два роки тому, три роки тому – все було добре. А тут опублікували, і воно пішло. На це ніхто не звертав уваги, не було ні в кого питань. Ніхто у нас не вважає, що це якась комуністична символіка. Ми ж не думали, що це може вилитися у такий скандал", – емоційно зазначив директор, фактично підтвердивши, що таку форму в цьому навчальному закладі одягали й у попередні роки.

Нагадаємо, що скандали з формою випускників, яка схожа на одяг школярів СРСР, виникають в Україні щороку. Торік схожий випадок стався у Чернівцях.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов тоді прокоментував інцидент так: "Жодні законні права жодних учасників освітнього процесу не порушено. Сумнівно застосовувати в цьому випадку законодавство про декомунізацію: нема чіткого визначення, чи є ця сама форма покоївок часів російської імперії "символом комуністичної ідеології". Якщо вже говорити про "шкільну форму", то мене набагато більше непокоїть, що деякі керівники шкіл нав'язують дітям свої особисті смаки і незаконно змушують носити якусь "форму".


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Рената Ткаченко
    Рената Ткаченко

    Абсолютно огидно. Ця хромейка явно некваліфікована, якщо вона не знає історії. Цей стрій схожий на німецьких студентів, одягнених у гітлерівську молодь. Ці люди безгрошівці? Невже вони не могли купити нормальний одяг, їм потрібно було йти в Палац Культури в Іркутську і випрошувати свої шматки? Їхні батьки носили це? Так, у Радянському Союзі всі були змушені носити таке. Але раніше люди носили постоли та кептарі. Які їхні аргументи?

    6 червня, 10:49
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися