Якщо вкусив кліщ...
Актуально

Якщо вкусив кліщ...

14 травня 2015, 15:52
0
0
Сподобалось?
0
Варто знати, що кліщі не стрибають і не літають, вони повільно повзають. Найбільше їх у листяних лісах.  «Найсмачніші» місця для кліща – це руки, шия, пах, голова. Повністю комаха у тіло не влазить! Після укусу голова залишається під шкірою, а черевце – зверху. 
Щоб витягти кліща, треба запастися олією і терпінням. Оскільки дихає цей кровопивця черевцем, варто капнути на нього якимсь жиром, щоб перекрити доступ кисню. Через 10-15 хвилин підчепити пінцетом за черево. Не можна шарпати чи різко висмикувати. Варто помаленьку розхитувати кліща і ніби викручувати його з тіла. Місце укусу продезінфікувати. 
Кліщі є носіями не тільки енцефаліту, а й хвороби Лайма (борреліоз). Кліщовий енцефаліт спричиняє ураження центральної нервової системи, тому є дуже небезпечним. Хвороба починається із загальної слабкості, дратівливості, головного болю. За два-три дні у більшості хворих підвищується температура тіла до 38-40 градусів, з’являється інтенсивний головний біль, що супроводжується блюванням, запамороченням. А от хвороба Лайма підступна і часто маскується під інші захворювання. Має інкубаційний період від кількох місяців до кількох років з часу укусу. Тому хворі навіть не можуть згадати, чи їх кусали комахи. Проте є один симптом, який дає змогу безпомилково розпізнати інфекцію – кільцеподібна еритема. Вона виглядає так: у місці укусу кліща – почервоніння, довкола – кільце білого кольору, потім знову почервоніння.
За даними Держсанепідслужби, у Волинській області, починаючи з 1995 року, зареєстровано майже 200 випадків кліщового вірусного енцефаліту, більшість з яких у Ратнівському районі, де існує активнодіючий природний осередок цієї хвороби. За період з 1998 по 2015 роки в області встановлено 59 населених пунктів, де фіксували хворобу Лайма. Найбільше захворілих осіб реєструвалось у Ківерцівському, Ратнівському, Луцькому та Маневицькому районах. 
Мирослава КОСЬМІНА
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися