Не випалите норму газу — субсидію не заберуть
Актуально

Не випалите норму газу — субсидію не заберуть

4 лютого 2016, 14:53
0
0
Сподобалось?
0
З початку року в редакцію надійшло декілька листів і безліч дзвінків щодо того, як мають платити за газ ті люди, у яких є субсидія. 
 
«Були книжки на оплату за спожитий газ – було добре: записав показники лічильника, заплатив – і маєш спокій, – пише читач із села Прилуцьке Ківерцівського району Микола Володимирович. – Тепер видумали квитанції, в яких пишуть бозна-що. Мені, наприклад, за листопад записали показники, які у два рази перевищують те, що я спалив. Але найголовніше – люди надарма палять газ. Я зайшов до своїх знайомих, у них двері й вікна відкриті, котел включений на всю потужність. Питаю: «Що ви робите?» Відповідь: «Дали субсидію на 400 кубометрів на місяць, плачу 170 гривень, якщо не спалю ці куби, то знімуть субсидію». І це роблять у кожній хаті, де людям призначена субсидія. Серце болить від такого господарювання. Це при нашій бідності й дефіциті газу!»
«Громадяни, які отримували субсидії раніше, одержали від газовиків рахунки на оплату, в яких вказано великі суми на сплату зі знаком «мінус». Деякі громадяни продовжують оплачувати такі рахунки, і суми зі знаком «мінус» зростають. Як же сплачувати за використаний газ у випадку наявності «мінусів» у рахунках? – цікавиться Ольга Василівна із Млинівського району Рівненської області.
Як ми вже писали, в департаменті соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації наголосили, що отримувачам субсидій, у разі якщо вони спожили блакитного палива менше, ніж їм надано, треба платити по лічильниках. 
– Є чітка норма законодавства про те, що коли розмір обов’язкового платежу більший, ніж фактичне споживання, то сплачувати треба за фактичне споживання, – зазначила заступник начальника департаменту Людмила Сірбіненко. 
У ПАТ «Волиньгаз» також підтвердили: платити потрібно тільки за той газ, який використаний.
–  Якщо споживачу передбачено норму для використання у 450 кубічних метрів, а він використав 150, то необхідно оплатити лише за 150 кубів палива, – зазначив директор ТОВ «Волиньгаз збут» Микола Тищук. – Фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Тому не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу, на який надається субсидія. Економія ресурсу не є підставою припинення надання субсидій. Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством унаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах.
Стосовно того, що робити, коли у квитанціях стоїть «нуль» до сплати чи взагалі числа зі знаком «мінус», відповідь така:
– Відповідно до пункту 15 постанови КМУ №848 від 21.10.1995,  громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на оплату цих послуг. Якщо на рахунку споживача є переплата за субсидією, то ця сума до сплати є рекомендованою. Якщо у платіжці сума до сплати зазначена зі знаком «мінус», то це означає, що споживач отримав інформацію про стан свого рахунку. Сплачувати цю суму не потрібно.
Як бачимо, і в департаменті соцзахисту, і у газовиків однозначно кажуть, що не треба спалювати газ лише для того, аби й надалі отримувати субсидію. 
Наталка СЛЮСАР

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися