Ліза і Гоша - одні з тих діток, що чекають на спеціальне приміще
Актуально

Не можуть знайти приміщення для особливих діток

19 листопада 2016, 12:35
0
0
Сподобалось?
0

У шахтарському місті Нововолинську батьки особливих діток уже два роки поспіль шукають приміщення для занять. Аби розвивати малечу з ДЦП, синдромом Дауна, аутизмом та епілепсією, необхідна щоденна виснажлива робота фахівців та самовіддача батьків. Однак основна перепона – ніде працювати.

Покинуті державою напризволяще, ініціативні батьки два роки тому об’єднались у громадську організацію «Світ для дітей». Вони самі купують матеріали для навчань і розвитку діток, шукають спонсорів. На групу із 30 дітей – двоє вихователів. Наразі заняття проводять у Нововолинському навчально-науковому інституті економіки та менеджменту ТНЕУ. Однак приміщення не опалюється й замале для такої кількості дітей. Батьки сподіваються на більше приміщення, тоді вдасться залучити ще фахівців. Мріють про створення центру розвитку дитини, де можна було би проводити професійні логопедичні, психологічні заняття. Головне завдання такого центру – навчити дітей поводитися серед більшої групи людей, аніж та, до якої вони звикли вдома.
Керівник громадської організації «Світ для дітей» Олена Токарєва розповіла, що батьки неодноразово зверталися до місцевої влади, просили відкрити спецгрупи при школах, щоб там навчалися діти з особливими потребами. Та все марно.
– Приміщення, в якому проводимо заняття, не облаштоване для дітей. Ми не можемо провести якесь свято чи тренінг, бо заважаємо навчальному процесу в інституті. Щодень усе більше надходить звернень від охочих батьків, та ми не маємо можливості їх прийняти, бо нема місця, – додала пані Олена.
Доведені до відчаю батьки намагалися порозумітися з чиновниками Нововолинська, та після чергового діалогу з владцями проблему так і не вдалося вирішити.
Заступник Нововолинського міського голови Андрій Сторонський погодився з тим, що необхідно перейти в інше приміщення. Однак, за його словами, наразі вільного місця немає. Мовляв, нехай батьки підшукають варіанти, а влада розгляне їхні пропозиції.
– Не впевнений, що наступного року отримаємо те, що зараз маємо. Внаслідок децентралізації заклади освіти й охорони здоров’я утримуватимуться за рахунок міського бюджету. Не може Нововолинськ вирішити проблему, яка на рівні держави роками не вирішується, – зауважив Андрій Сторонський.
Загалом у місті близько 200 дітей з особливими потребами. Нещодавно на базі спеціальної школи № 9 відкрили дві групи для 15 діток. Звісно, для такої кількості дітей цього замало. Проте батьки переконані, що «відсутність приміщення» – це штучні перепони. Адже якщо місцева влада декларує, що Нововолинськ – європейське місто, то повинна розуміти, що в європейському місті центр денного перебування для дітей з особливими потребами має бути.
Катерина ЛОЗИЦЬКА,
Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися