Паски пече священник
Тернопілля

Паски пече священник

2 травня, 10:33
0
0
Сподобалось?
0

Отець Олексій Філюк із села Шушківці Лановецької громади відомий не лише на рідній Тернопільщині. Він веде свою сторінку у Фейсбуці, де має 226 тисяч підписників. Для вірян записує відео про духовність, які називає «Молитви час – приємний час, коли сам Бог чекає нас». Під час зимових свят упорядкував книжку «365 християнських пісень на кожен Божий день». А до Великодня щороку випікає паски.

Ще з 2014 року отець Олексій допомагає нашим бійцям на фронті. А з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну закликав односельчан надати прихисток біженцям. Так сто жителів Шушківців прийняли сто біженців! Селяни разом зі священником розчищали подвір’я, ремонтували занедбані хати, зносили переселенцям картоплю, моркву і навіть холодильники. Двох діток біженців священник похрестив! А п’ять років тому отець Олексій прийняв у своєму будинку двох хлопчиків-сиріт, які втратили батьків. Розповідав нам, вісниківським журналістам, коли ми гостювали в нього, що було з хлопцями непросто. І зізнався, що був дуже щасливий, коли вперше від них почув слово «тато». Минуло кілька років – і старший одружився. Наречених отець Олексій вінчав. І вже дочекався онука! А цього року священник прийняв у свою сім’ю ще одного хлопчика.

Нещодавно я дізналася, що отець Олексій випікає паски за родинним рецептом. З десяти років він допомагав бабусі готувати великодній хліб.

– Бабця моя наспівувала: «Слава Богу за все, слава Богу за смуток і радість», – пригадує отець Олексій. – На Великдень мали з п’ятнадцять пасочок. Часом було так сутужно, але паску здобну пекли, така наша українська традиція. То щось величне!

Продукти для паски священник використовує ті ж, що й інші господині. Потрібно 1 кг борошна, 350 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 250 г вершкового масла або маргарину, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 10 яєць, 200 г родзинок, один лимон, 2 пачечки ванільного цукру. У невеликій, але глибокій мисці змішайте 4 столові ложки борошна, дріжджі, столову ложку цукру і небагато теплого молока. Перемішайте, накрийте опару харчовою плівкою. Дріжджі розчиняються і, як кажуть старі люди, утворюється підмолоть. Поставте її у тепле місце без протягів. В окремій мисці змішайте десять яєць, цукор, сіль та ретельно збийте міксером (на великій швидкості) до високої білої маси. До іншої миски всипте борошно, яке залишилося, яйця із цукром, опару, розтоплене вершкове масло, ванілін та добре все перемішайте ложкою. Коли тісто стане цупким, починайте вимішувати руками на столі. Перекладіть тісто до глибокої миски, накрийте харчовою плівкою і поставте підходити приблизно на 1-1,5 години. Залийте родзинки окропом, відкиньте на друшляк та просушіть паперовим рушником. Коли час минув та тісто підійшло, викладіть його на стіл, висипте в центр просушені родзинки та добре вимісіть тісто, щоб рівномірно розподілити сухофрукти. Поділіть ваше тісто на шматки. Їхній розмір буде залежати від розміру форми. Тісто повинно заповнювати форму на третину. Стежте, щоб вгорі не залишилось родзинок, адже під час випікання вони будуть пригорати. Коли тісто розподілене у форми, накрийте їх харчовою плівкою та поставте у тепле місце без протягів на 15 хвилин. Випікайте паски у розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин. Коли паски схолонуть, змастіть їх глазур’ю. Смачного і мирного Великодня!

– Все на волю Божу! – каже священник. – Наша Пасха – це є Воскресіння Христа! 

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися