Світлана ДИМАРЧУК
Актуально

Що потрібно знати про грип та застуду

20 листопада 2016, 09:55
0
0
Сподобалось?
0

З настанням холодів небезпека захворіти простудними інфекційними захворюваннями збільшується у рази. Спеціалісти прогнозують, що грип почне «косити» волинян уже в грудні.

У нинішньому епідсезоні на Волині зареєстровано 20 тисяч 137 хворих гострими респіраторними вірусними інфекціями. 64% із них – діти. Епідемічний поріг у жодному з районів та міст області не перевищено. Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Луцьку – 819,6, найнижчий – у Локачинському районі – 48,7 на 100 тисяч населення.
Всього в області з початку епідемічного сезону госпіталізовано з попередніми діагнозами «Гостра респіраторна вірусна інфекція» 595 осіб (3% від захворілих), з них 80% становлять діти.

При грипі не варто приймати антибіотики

Як зазначила завідувачка інфекційного відділення Луцької центральної районної лікарні Світлана Димарчук, вірус грипу цього року нічим особливо не відрізнятиметься від минулорічних.
– В організм людини вірус потрапляє через верхні дихальні шляхи. Грип починається зі стрімкого підйому температури тіла до 38-39 градусів. З’являються ознаки інтоксикації: головний біль, біль у м’язах, суглобах, першіння у горлі, біль в очах, світлобоязнь. Інші симптоми – нежить, сухий кашель, можуть «приєднатися» через дві доби. При перших ознаках необхідно відразу лягти у ліжко, вживати жарознижувальні препарати, пити багато рідини і вітамін С. При неускладненому грипі не варто самостійно приймати антибіотики. Тому що це ще більше нищить імунну систему. Адже коли підвищується температура, виробляються захисні антитіла й організм бореться. До речі, температуру до 38 градусів збивати не рекомендується. І в жодному разі не можна переносити хворобу на ногах та ходити на роботу! Одна інфікована людина може заразити сотню. До того ж грип небезпечний своїми ускладненнями, а саме пневмоніями (запаленнями легенів). Дуже важливо не допустити цього переходу. Звичайний грип ефективно лікується противірусними препаратами, які припише лікар. Але вони ефективні тільки у перші три дні. А до нас, як правило, пацієнти поступають на 7-10 добу з ускладненнями хвороби. Тобто тоді, коли вірус свою дію вже зробив, легені уражені. Ще раз наголошу: смертельні випадки настають не від грипу, а від запалення легенів і менінгітів. Тому надважливо вчасно звернутися до сімейного лікаря.

Застуда починається з нежитю

Варто відзначити, що більшість людей хворіє все ж не на грип, а має звичайну застуду. А вона починається з нежитю.
– Якщо у вас нежить, це може бути як алергічною реакцією, так і ознакою вірусної інфекції, – розповіла Світлана Іванівна. – Рекомендації прості: підтримувати нормальний мікроклімат у приміщенні, температура має бути невисока, щоб не пересушувати слизову носоглотки. Пити достатньо рідини – підкислені суміші, морси з малини, смородини, відвари з трав, які ростуть у нашому регіоні. Промивати носа сольовим розчином. От тільки не рекомендую робити його у домашніх умовах: на око недосвідчена людина може воду пересолити. В аптеці продаються звичайні фізрозчини. Якщо кілька разів на день промивати носа, це створить бар’єрний захист слизової оболонки від вірусів, мікробів і бактерій. Коли вже нежить настільки сильний, що людина не може дихати, – треба звернутися до сімейного лікаря. Нелікований риніт дає ускладнення, і з ним набагато важче боротися.

Профілактика

Юрій ТАРАНЕЦЬ

Якихось особливих методів для профілактики простудних захворювань та грипу не існує. Що сильніший у людини імунітет, то більше шансів не захворіти.
– Рекомендації прості – не перевтомлюватися фізично і психологічно, – зазначив завідувач терапевтичного відділення Луцької центральної районної лікарні Юрій Таранець. – Це значить провадити здоровий спосіб життя, мати помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі за будь-якої погоди. Але вдягатися так, щоб не мерзнути і не мокріти, не замочувати ноги. Йдете з приміщення – відкрийте кватирку, щоб був доступ свіжого повітря. На роботу краще зупинку-дві пройтися пішки, а не їхати маршруткою. Адже перебування у скупченні людей у десятки разів підвищує ризик захворіти. Віруси передаються через гроші, рукостискання тощо. Потім почухаємо носа – і вірус в організмі. Якщо ви не можете уникнути поїздки у громадському транспорті, після неї обов’язково треба помити руки чи протерти їх вологими серветками.
– У світі єдиним засобом специфічної профілактики грипу є вакцинація, – продовжила Світлана Димарчук. – Це робить уся планета, у нас же чомусь бояться. Є цілі інститути, які працюють над тим, щоб розробити вакцину проти того чи іншого штаму грипу, який очікується у сезоні. Термін дії таких вакцин дуже короткий, і вони не залишаються з минулого року. Кожна вакцина є сертифікованою, хоча і має побічні дії, але вони не співмірні з ускладненнями від пневмонії. Зрозуміло, що ніяке щеплення не врятує людину від усіх вірусів. Але те, що перебіг хвороби буде легшим, – це факт. На жаль, на Волині на сьогодні вакцин ще немає, хоча ми і замовляємо їх з вересня.
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися