Що потрібно знати про субсидії
З перших уст

Що потрібно знати про субсидії

14 травня 2015, 15:43
0
0
Сподобалось?
0
Цими днями люди почали платити за житлово-комунальні послуги, спожиті у квітні. Суми у платіжках змушують задуматися про звернення за субсидією навіть тих, хто раніше не планував цього робити. Часто з різними питаннями телефонують до редакції. Відповіді на найбільш актуальні із них є на сайті Мінсоцполітики.
 
 – Якщо у літні місяці за житлово-комунальні послуги оплата мала, субсидія необхідна лише на опалювальний період, чи можна подавати заяву напередодні цього періоду? Чи існують взагалі терміни подачі заяв?   
– Як таких термінів подачі заяв немає. Їх можна подавати у будь-який період. Субсидія нараховуватиметься з часу звернення. Наприклад, якщо людина подала заяву на призначення субсидії у травні, то саме за цей місяць вона і почне отримувати допомогу від держави. Тобто, менше платити буде уже по рахунках у червні.  
– Скільки часу відводиться чиновникам на розгляд питання – надавати чи ні конкретній людині субсидію? Час рахується з моменту відправки документів поштою чи з дня отримання? 
– Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей: від організацій-надавачів послуг – про забезпеченість комунальними послугами, їхню вартість; від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а у сільській місцевості від сільських (селищних) рад – про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб; від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України – про доходи.
– Що робити, коли у квартирі фактично проживає дві людини, а дві доньки вже десять років мешкають за кордоном. При оформленні субсидії (по-новому) вимагають відповідні довідки. Що робити? Я і моя мати – пенсіонери (отримуємо 1107 грн та 1200 грн).
– Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. 
У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень районних держадміністрацій та виконавчих органів міських рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).
Таким чином, у Декларації має бути зазначено інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна вказати, що конкретна особа не проживає), а у Заяві відзначити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).
За відсутності засобів обліку комунальних послуг питання щодо нарахування плати на фактично проживаючих осіб необхідно вирішувати з організаціями, що надають споживачеві вказані послуги, шляхом зняття нарахувань з особи, яка відсутня тривалий час.
– Які дані в декларацію вносити фізичним особам підприємцям?
– Доходи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій. За відсутності цих даних – на підставі Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності, протягом календарного року.
Підготувала Наталка СЛЮСАР
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися