Чоловіка чекала з Афгану, сина виглядає з АТО
Невигадана історія

Чоловіка чекала з Афгану, сина виглядає з АТО

5 листопада 2015, 09:06
0
0
Сподобалось?
0
«Граната!.. Лягай!..» Вітя знову бачив той самий кошмар і крізь сон давав комусь команди. На цій фразі хапався за голову, мимоволі вдаряючи ліктем Світлану, що спала поряд. Він тридцять літ тому повернувся з Афгану, але та війна і сьогодні його не відпускає… Світлана стерла піт з чоловікового чола, поцілувала і тихенько прошепотіла: «Все добре, ти живий…» Від тих слів Вітя прокинувся.
 
Від війни «відмазатися» не захотів
Світлана згадувала, як проводжала чоловіка в Афганістан. Як однією рукою махала Віктору вслід, а другою гладила свого кругленького животика, бо за кілька місяців мала народжувати. Плакала, бо Вітя міг скористатися батьківськими зв’язками і не йти на ту війну, міг би залишитися з нею, дослужити у рідному місті.
– Не можу, – виправдовувався. – Зрозумій мене правильно, там мої друзі, моя частина, я повинен виконати обов’язок.
Як чекала вона від коханого листи! Перечитувала кожен рядочок, кожну букву по кілька разів, цілувала конверт, притуляла аркуші до грудей. А ще переживала. Бо в листах Вітя розповідав про далеку країну, і вона крізь рядки бачила бідні оселі, змарнілих, голодних людей. Чоловік любив повторювати: «Вбогість усюди: одяг, житло, навіть очі…» Власне, картинку про чоловікову службу складала з ось таких деталей, бо, коли напряму допитувалася, чи часто стріляють, чи не голодний, відповідав дуже скупо: «Не бійся, прорвемось». Якось написав, що один лейтенант захотів повісити надворі термометр, який узяв з дому, бо було дуже спекотно. На ньому були позначки до 50 градусів. У обід на сонці прилад луснув. «Пекло в тебе там, Вітюнь…» – писала йому у відповідь, не знаючи, що те пекло не лише надворі. Бо душмани постійно влаштовували засідки, хлопці гинули десятками, зокрема і з Вікторової частини. Про це він мовчав.
Світлана ось-ось мала стати мамою, тож швиденько спакувала сумку з усім необхідним й викликала батька, аби відвіз її у лікарню. Вже стояла в порозі й діставала ключі, щоб зачинити двері, як раптом задзвонив домашній телефон. Не хотіла вертатися, бо ніби погана прикмета. Але щось таки змусило зайти у квартиру й підняти слухавку. Телефонували з частини: Вітя… підірвався на міні. Жінка зблідла. Батько, побачивши вираз її обличчя, вмить підбіг, посадив доньку на диван і сам став розпитувати по телефону деталі. З’ясувалося, чоловік не загинув, хоч і отримав тяжке поранення. Скоро його літаком доправлять в Україну.
Світлана народжувала сина в той момент, коли його батька з того світу повертали хірурги. І коли Віктор нарешті прийшов до тями в реанімаційному відділенні, медсестри його ощасливили: «Маєш богатиря, 4100 вагою! Борись, бо є для кого жити».
І Віктор боровся. Хоч осколками прошило живіт та ноги, за кілька місяців він підвівся.
Повістка для хворого сина
Світлані спочатку було дуже складно: на руках мала дитина, ще й чоловік, який слабо давав собі раду. Але не це лякало. Вітя щоночі зривався й зі словами «Духи, там духи!» спросоння кидався кудись бігти. Малий Сашко і собі від того будився та заходився плачем. Мати нишком стала радити Світлані розійтися з Віктором, бо ж спокою вдома нема, але жінка обірвала на півслові:
– Я ж присягала йому в церкві – в радості і горі бути поряд. Ми це здолаємо.
Й справді, за рік нічні кошмари порідшали, а згодом узагалі стали давати знати про себе раз на кілька місяців, а то й півроку. Сімейне життя задзюрчало у тихому руслі, як колись, як тільки побралися…
Минуло майже тридцять літ. Сашко привів додому дружину Іру, одне за одним пішли дітки – хлопчик та дівчинка. Як Світлана з Віктором цьому тішилися! Бо Господь їм не послав більше дітей, а невістка стала справді за рідну дочку.
Родина саме сиділа за столом, святкуючи іменини Сашка. Раптом у двері подзвонили.
– Певно, хтось з друзів, я відчиню, – сказала мати й поспішила в коридор.
– Олександр Вікторович удома? – запитав незнайомець.
– Так, а хто питає? – поцікавилася Світлана.
– Військовий комісаріат, принесли повістку…
У жінки душа обімліла. В голові знову зринули Афганістан, чоловікові кошмари й власні тривоги. Тепер що, й сина хочуть забрати на війну? Хіба нема більше кому служити? Он сусід двері у двері, Андрій, – кадровий військовий, Сашків одноліток. Але його комісаріат уперто не може знайти. Як таке може бути? А в Саші серцева вада, навіть в армії не служив через це, був комісований. Як йому носити автомат, коли лікар навіть дітей підіймати просив обережно?
– Не пущу! – скрикнула жінка й саме хотіла зачинити двері, як підійшов син і йому простягнули папери.
– Підпишіться.
Світлана весь день не могла знайти собі місця – Саші довго не було, його мобільний мовчав. Щойно повернувся, горличкою до нього полетіла:
– Ну що, з’ясувалося все, тебе не беруть в АТО?
– Беруть. Завтра від’їжджаю на навчання.
– Ти ж сердечник! Ти їм показував папери? То ж з дитинства лікуєшся… Хай-но я піду, я їх там усіх на місце поставлю!
– Не треба, мамо. Як не я, то хто? Хай інші ховаються. З них і так на фронті толку не буде. Я ж мушу виконати свій обов’язок… 
Світлана вже чула ці слова. Тоді, коли чоловіка забирали в Афганістан. Мовчки обняла сина, притулила міцно-міцно й пішла до Іри, аби допомогти їй скласти сумку синові в дорогу.
***
Щодня о шостій вечора Світлана з невісткою дзвонять Сашкові. Обидві з трепетом завмирають, коли довго йдуть гудки, й полегшено зітхають, як чують рідний голос. Як і батько, у деталі життя на передовій не втаємничує, але щоразу повторює: «Чекайте на нас з перемогою. Вона вже близько».
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися